Dane są macierze A,B,C , sprawdź czy wykonalne są działania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Kaczmarsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 lut 2015, o 12:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 1 raz

Dane są macierze A,B,C , sprawdź czy wykonalne są działania

Post autor: Kaczmarsky »

Borykam się z pewnym problemem w tym zadaniu
Dane są macierze:
A=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&1\\-1&2&0\\0&1&1\end{bmatrix}}\)

B=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&-1&3\\3&0&2\\5&1&1\end{bmatrix}}\)

C=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3\\2&3&1\end{bmatrix}}\)

No i mam sprawdzić czy są wykonalne działania, kilka przykładów zrobiłem ale ten nie daje mi spokoju;

\(\displaystyle{ AC^{T}}\)
W tym przykładzie transponowałem najpierw macierze C i liczba kolumn zgadzała się z liczbą wierszy A
więc dało się wymnożyć (sprawdzałem w odpowiedziach do zadania i jednak nie jest wykonalne to działanie). Nie wiem czemu - czy najpierw mnoży się macierze a dopiero potem powstałą macierz transponuję?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Dane są macierze A,B,C , sprawdź czy wykonalne są działania

Post autor: Kacperdev »

Tak zapisane działanie jest wykonywalne. Autorowi zadanie pewnie chodziło o \(\displaystyle{ \left( AC\right)^{T}}\)
Kaczmarsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 lut 2015, o 12:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 1 raz

Dane są macierze A,B,C , sprawdź czy wykonalne są działania

Post autor: Kaczmarsky »

Już myślałem że coś źle robię ;] Dzięki za odpowiedź
ODPOWIEDZ