Znajdz macierz przekształcenia liniowego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
arkussss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 5 paź 2014, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy

Znajdz macierz przekształcenia liniowego

Post autor: arkussss »

Witam, mam takie zadanie do zrobienia i nie jestem pewny czy dobrze je robię, proszę o pomoc
Przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ T: \mathbb{R}^3 \rightarrow \mathbb{R}^2}\) dane jest wzorem:
\(\displaystyle{ T((x_1,x_2,x_3)^T) = (2x_1, x_2 + x3)^T}\).

Znaleźć macierz tego przekształcenia, jeśli w przestrzeniach \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3 \ i \ \mathbb{R}^2}\) dane są odpowiednio bazy:

\(\displaystyle{ ((1,2,0)^T, (1,1,1)^T, (0,0,1)^T) \ oraz \ ((1,2)^T, (0,1)^T)}\)
Na poczatku zrobiłem transponowanie tych wektorow (o ile dobrze kojarzę to tak to powinno wyglądać):

\(\displaystyle{ (1,2,0)^T = (0,2,1) \\ (1,1,1)^T = (1,1,1) \\ (0,0,1)^T = (1,0,0) \\
(1,2)^T = (2,1) \\ (0,1)^T = (1,0)}\)


To samo z przekształceniem:
\(\displaystyle{ T((x_1,x_2,x_3)^T) = T(x_3,x_2,x_1) \\
= (x_2 + x_3, 2x_1)}\)


Obliczam wektory bazy pierwszej według podanego wzoru:

\(\displaystyle{ T(0,2,1) = (2,2) \\
T(1,1,1) = (2,2) \\
T(1,0,0) = (1,0)}\)


A następnie podstawiam pod wektory z bazy drugiej:

\(\displaystyle{ (2,2) = a * (2,1) + b * (1,0) \Rightarrow (2,2) = (2a+b, a) \Rightarrow a = 2, b = -2 \\
(2,2) = \cdots \Rightarrow c = 2, d = -2 \\
(1,0) = e * (2,1) + b * (1,0) \Rightarrow (1,0) = (2e + f, e) \Rightarrow e = 0, f = 1}\)


I z tego tworzę macierz przekształcenia:

\(\displaystyle{ A = \begin{bmatrix} 2 & 2 & 0 \\ -2 & -2 & 1 \end{bmatrix}}\)

Czy to jest dobre rozwiązanie?
ODPOWIEDZ