mam równanie:
\(\displaystyle{ X ft[\begin{array}{cc}3&6\\4&8\end{array}\right] = ft[\begin{array}{cc}2&4\\9&18\end{array}\right]}\)
Problem polega na tym że nie można obliczyć macierzy odwrotnej do macierzy A (tej po lewej stronie równania) czy jest jakaś inna metoda obliczenia tego równania?
Pozdrawiam
Rozwiązanie równania macierzowego
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 11 sty 2006, o 23:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 4 razy
Rozwiązanie równania macierzowego
możesz wymnożyć te dwie macierze po lewej stronie i otrzymasz układ czterech równań.
może błąd w tej macierzy jest? bo dziwne, żeby w takim równaniu znalazła się macierz o wyznaczniku 0
może błąd w tej macierzy jest? bo dziwne, żeby w takim równaniu znalazła się macierz o wyznaczniku 0
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Rozwiązanie równania macierzowego
\(\displaystyle{ X = ft[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right]}\)
tj
3a+4b=2
3c+4d=9
6a+8b=4
6c+8d=18
tj
3a+4b=2
3c+4d=9
6a+8b=4
6c+8d=18
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 1 lis 2005, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Pomógł: 41 razy
Rozwiązanie równania macierzowego
transponujemy stronami i rozwiazujemy
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc} 3 & 4 & | & 2 & 9 \end{array}\right]}\)
stad po podzieleniu przez 3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc} 1 & \frac{4}{3} & | & \frac{2}{3} & 3 \end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ X^{T} = ft[\begin{array}{cc} \frac{2}{3} & 3 \\ 0 & 0 \end{array}\right] +
ft[\begin{array}{c} -\frac{4}{3} \\ 1 \end{array}\right] * ft[\begin{array}{cc}t_{1} & t_{2} \end{array}\right]}\)
czyli
\(\displaystyle{ X = ft[\begin{array}{cc} \frac{2}{3} & 0 \\ 3 & 0 \end{array}\right] +
ft[\begin{array}{cc} -\frac{4}{3}t_{1} & t_{1} \\ -\frac{4}{3}t_{2} & t_{2} \end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc} 3 & 4 & | & 2 & 9 \end{array}\right]}\)
stad po podzieleniu przez 3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc} 1 & \frac{4}{3} & | & \frac{2}{3} & 3 \end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ X^{T} = ft[\begin{array}{cc} \frac{2}{3} & 3 \\ 0 & 0 \end{array}\right] +
ft[\begin{array}{c} -\frac{4}{3} \\ 1 \end{array}\right] * ft[\begin{array}{cc}t_{1} & t_{2} \end{array}\right]}\)
czyli
\(\displaystyle{ X = ft[\begin{array}{cc} \frac{2}{3} & 0 \\ 3 & 0 \end{array}\right] +
ft[\begin{array}{cc} -\frac{4}{3}t_{1} & t_{1} \\ -\frac{4}{3}t_{2} & t_{2} \end{array}\right]}\)