Znajdź bazę oraz wymiar podprzestrzeni wielomianowej.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
succub
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 lis 2014, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Znajdź bazę oraz wymiar podprzestrzeni wielomianowej.

Post autor: succub »

Mamy taką podprzestrzeń:
\(\displaystyle{ X = \left\{ p\in R[x]_{4} : p(0) = p(1) \right\}}\)
Jak wskazać bazę takiej podprzestrzeni?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Znajdź bazę oraz wymiar podprzestrzeni wielomianowej.

Post autor: janusz47 »

Zapisz wielomian czwartego stopnia \(\displaystyle{ p_{4}(x).}\)
Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ p_{4}(0)=p_{4}(1).}\)
ODPOWIEDZ