Eksponenta macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ania6151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 sty 2015, o 14:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: BB

Eksponenta macierzy

Post autor: ania6151 »

Witam mam problem z takim zadaniem:

Dla danej macierzy \(\displaystyle{ A}\) i funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\) oblicz \(\displaystyle{ f(A)}\).

\(\displaystyle{ f(x) = e^{x}}\) , \(\displaystyle{ A = \left[\begin{array}{cc}5&-2\\6&-2\end{array}\right]}\)


Wiem, że wzór wyglada tak:

\(\displaystyle{ e^{A} = \sum_{n=0}^{\infty} \frac{A^{n}}{n!}}\)

ale nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Mam liczyć \(\displaystyle{ A^{n}}\) ? Jeśli tak, to jak to wyznaczyć?
I jak liczyć ten szereg?

Bardzo prosiłabym o jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2015, o 21:57 przez ania6151, łącznie zmieniany 2 razy.
miodzio1988

Eksponenta macierzy

Post autor: miodzio1988 »

Wzor z transformatą Laplace'a zastosuj
ania6151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 sty 2015, o 14:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: BB

Eksponenta macierzy

Post autor: ania6151 »

A jakiś inny sposób? Nie miałam jeszcze styczności z transformatą Laplace'a, więc nie dam rady tego w żaden sposób zastosować.
miodzio1988

Eksponenta macierzy

Post autor: miodzio1988 »

no podnoszenie do potegi i moze zobaczysz jakąś zaleznosc
ODPOWIEDZ