Ślad macierzy - własność

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Lukasz22311
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 sty 2015, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Ślad macierzy - własność

Post autor: Lukasz22311 »

Witam , mam problem z następującym zadaniem - zapisem formalnym: (z książki Advanced Matrix Theory for Scientists and Engineers )
Pokazać, że jeśli: \(\displaystyle{ tr(AB)=0}\) dla wszystkich macierzy \(\displaystyle{ B}\), wtedy \(\displaystyle{ A=0.}\)
Rozwiązanie (próba):
Wiadomo, że:
\(\displaystyle{ tr(AB)=0}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n} \sum_{j=1}^{n} a_{ij} b_{ji}=0}\)
i co dalej z tego wywnioskować?
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Ślad macierzy - własność

Post autor: Medea 2 »

Wskazówka: za \(\displaystyle{ B}\) przyjmij macierz zerową, która ma na przekątnej jedną jedynkę (gdzieś).
Lukasz22311
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 sty 2015, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Ślad macierzy - własność

Post autor: Lukasz22311 »

Przyjmując za \(\displaystyle{ B}\) właśnie '"taką" macierz powyższa suma ograniczy się do wyrażenia:
\(\displaystyle{ a_{ij}*1=0}\) dla ustalonego \(\displaystyle{ i,j}\) Stąd oczywiście wynika, że: \(\displaystyle{ a_{ij}=0}\)
Jest tylko pewne ale... rozwiązujemy to dla pewnej macierzy B przez co moim zdaniem tracimy na ogólność.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Ślad macierzy - własność

Post autor: Medea 2 »

Nie tracimy ogólności. Skoro można wziąć każdą macierz \(\displaystyle{ B}\), to dlaczego akurat nie taką?
ODPOWIEDZ