Komutator macierzy Pauliego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
adam12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 sty 2015, o 13:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Komutator macierzy Pauliego

Post autor: adam12 »

Witam potrzebuje pomocy w rozwiązaniu tego zadania: Oblicz komutator macierzy Pauliego \(\displaystyle{ a_{x}}\) i \(\displaystyle{ a_{y}}\) oraz \(\displaystyle{ a_{y}}\) i \(\displaystyle{ a_{z}}\).-- 29 sty 2015, o 17:19 --Pomoże ktoś ?
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Komutator macierzy Pauliego

Post autor: Medea 2 »

W czym problem? Nie znasz definicji komutatora, macierzy Pauliego czy czegoś innego?

\(\displaystyle{ \sigma_x = \begin{pmatrix} 0&1\\ 1&0 \end{pmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \sigma_y = \begin{pmatrix} 0&-i\\ i&0 \end{pmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \sigma_z = \begin{pmatrix} 1&0\\ 0&-1 \end{pmatrix}}\)
adam12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 sty 2015, o 13:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Komutator macierzy Pauliego

Post autor: adam12 »

znam definicję ale nie mogę jej jakoś w praktyce w tym przypadku wykorzystać
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Komutator macierzy Pauliego

Post autor: Medea 2 »

To podaj tę definicję, bo są dwie (nie wiem, czy jesteś teoriogrupowcem, czy kimś innym).
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Komutator macierzy Pauliego

Post autor: Spektralny »

Komutator dwóch macierzy \(\displaystyle{ A,B}\) to \(\displaystyle{ AB-BA}\). Wystarczy podstawić.
adam12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 sty 2015, o 13:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Komutator macierzy Pauliego

Post autor: adam12 »

Dobrze to znam ale nie wiem co dzieje się z tym "i" jak go mnoze
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Komutator macierzy Pauliego

Post autor: Spektralny »

\(\displaystyle{ i^2 = -1}\). To po prostu jednostka urojona.
ODPOWIEDZ