rownanie macierzowe.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Sauron24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 25 lis 2014, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

rownanie macierzowe.

Post autor: Sauron24 »

witam, ostatnio mialem podobne zadanie na kolokwium i mam pytanie czy dobrze zaczalem je rozwiazywac. nie pamietam dokladnych danych wiec posluze sie takim malo formalnym zapisem.

\(\displaystyle{ \left( \left[ znana \right] + 1/4\left[ niewiadoma\right] \right)^{-1} = \left[ znana\right]}\)

zaczalem rozwiazywanie od pomnozenia przez:
\(\displaystyle{ \left( \left[ znana \right] + 1/4\left[ niewiadoma\right] \right)}\)

i po jednej stronie zostaje 1, a po drugiej iloczyn.
\(\displaystyle{ \left( \left[ znana \right] + 1/4\left[ niewiadoma]\right)*\left[znana]\right}\)

jest to poprawny sposob?
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

rownanie macierzowe.

Post autor: jutrvy »

Tak - poprawny
ODPOWIEDZ