Znajdź przekształcenie liniowe o zadanych warunkach

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
spam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 sty 2015, o 23:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: stąd

Znajdź przekształcenie liniowe o zadanych warunkach

Post autor: spam »

Znaleźć przekształcenie liniowe F w bazie kanonicznej takie, że:
\(\displaystyle{ F:\mathbb{R} ^{4} \rightarrow \mathbb{R} ^{3}, kerF=\mathcal{L}\left( \mathcal{B} \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&0\\2&1\\3&1\\4&1\end{array}\right]\right)}\)

Proszę o pomoc i wytłumaczenie o co chodzi.
Awatar użytkownika
sebnorth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Pomógł: 201 razy

Znajdź przekształcenie liniowe o zadanych warunkach

Post autor: sebnorth »

tajemniczy zapis, wiem co to \(\displaystyle{ \mathcal{L}}\) ale nie wiem co to \(\displaystyle{ \mathcal{B}}\)?
spam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 sty 2015, o 23:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: stąd

Znajdź przekształcenie liniowe o zadanych warunkach

Post autor: spam »

\(\displaystyle{ \mathcal{B}}\) to jest baza kanoniczna
ODPOWIEDZ