Dane są wektory: a=(1,2,1), b=(1,1,1), c=(2,2,2) Wskaż pary wektorów liniowo niezależnych. Odpowiedź uzasadnij.
Jak za takie coś się zabrać, wiem jak sprawdzić czy 3 wektory są liniowo niezależne, albo 2 wektory a(x,y) b(x,y). ale nie wiem jak sprawdzić czy 2 wektory a(x,y,z), b(x,y,z)....
Pary wektorów liniowo niezależne
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 9 cze 2007, o 12:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 1 raz
Pary wektorów liniowo niezależne
To wiem tylko że wyznacznik moge obliczyć tylko dla macierzy kwadratowej:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1\\2&1\\1&1\end{array}\right]}\)
a takowa kwadratową nie jest....
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1\\2&1\\1&1\end{array}\right]}\)
a takowa kwadratową nie jest....
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Pary wektorów liniowo niezależne
Ale można (i należy) rozpatrzeć wartości dwóch, możliwych do zbudowania z tej, minorów. W tym przypadku są one niezerowe, więc te dwa wektory są liniowo niezależne. Wystarczyłby jeden niezerowy.