Macierz odwrotna
Macierz odwrotna
Witam, szybkie pytanie, które mnie męczy, a zbyt długo nie spałem, żeby się nad tym zastanawiać. Czy macierz odwrotna do macierzy kwadratowej może nie być kwadratowa?
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Macierz odwrotna
\(\displaystyle{ A \cdot A^{-1} = I \\
A^{-1} \cdot A = I}\)
Macierz \(\displaystyle{ A}\) musi być tego samego wymiaru co macierz \(\displaystyle{ I}\), więc i innej możliwości dla \(\displaystyle{ A^{-1}}\) nie ma.
A^{-1} \cdot A = I}\)
Macierz \(\displaystyle{ A}\) musi być tego samego wymiaru co macierz \(\displaystyle{ I}\), więc i innej możliwości dla \(\displaystyle{ A^{-1}}\) nie ma.