Cześć !
Wektor \(\displaystyle{ a= [1,0,2]}\) rozłożyć na składową prostopadłą i równoległą do płaszczyzny \(\displaystyle{ x+y+z+1=0}\).
Jak się za to zabrać?
Z góry dzięki za pomoc.
rozłóż wektor na składowe
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 8 paź 2013, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hd
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 44 razy
rozłóż wektor na składowe
\(\displaystyle{ v=(1,1,1)}\) jest wektorem normalnym tej płaszczyzny.
Rzut \(\displaystyle{ a=(1,0,2)}\) na prostą \(\displaystyle{ \{tv:t\in\mathbb R\}}\) to \(\displaystyle{ u=\frac{\langle v, a\rangle}{|v|^2}v=\frac{3}{3}(1,1,1)=\left(1,1,1\right)}\). Składowa równoległa to płaszczyzny natomiast to \(\displaystyle{ a-u=\left(0,-1,1\right)}\).
\(\displaystyle{ a=(1,1,1)+(0,-1,1)}\)
Rzut \(\displaystyle{ a=(1,0,2)}\) na prostą \(\displaystyle{ \{tv:t\in\mathbb R\}}\) to \(\displaystyle{ u=\frac{\langle v, a\rangle}{|v|^2}v=\frac{3}{3}(1,1,1)=\left(1,1,1\right)}\). Składowa równoległa to płaszczyzny natomiast to \(\displaystyle{ a-u=\left(0,-1,1\right)}\).
\(\displaystyle{ a=(1,1,1)+(0,-1,1)}\)