Przestrzeń liniowa, baza,

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
PiotrowskiW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 649
Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wojkowice
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 67 razy

Przestrzeń liniowa, baza,

Post autor: PiotrowskiW »

Próbuję sobie cokolwiek przypomnieć z algebry.
To jest tak, że jeżeli coś jest bazą przestrzeni liniowej H, to \(\displaystyle{ lin\left( cos\right)}\)=H
A co oznacza taki warunek: (niech a oznacza układ wektorów liniowo niezależnych)
\(\displaystyle{ cl\left( lin\left( a\right) \right)=H}\)
Chodzi mi o to, co możemy powiedzieć o zbiorze a. Czy to też jest baza?

Dokładniej to pytanie odnosi się do stwierdzenia, że baza Riesza jest bazą przestrzeni liniowej.
ODPOWIEDZ