kat miedzy wektorami

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kamilk007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 27 lis 2014, o 22:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sheffield
Podziękował: 9 razy

kat miedzy wektorami

Post autor: kamilk007 »

Witam musze znalezc kat miedzy wektorami PQ i PR, czy zrobilem to dobrze?
\(\displaystyle{ P=[1,1,0]

Q=[2,3,1]

R=[1,-1,2]

PQ=[1,2,1]

PR=[0,-2,2]

cos \alpha = \frac{0-4+2}{4 \sqrt{3} } = - \frac{ \sqrt{3} }{6}}\)

co jeszcze moge z tym zrobic zeby podac kat w stopniach
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

kat miedzy wektorami

Post autor: kerajs »

Odczytać kąt z tablic, z kalkulatora lub napisać:
\(\displaystyle{ \alpha =\arccos \left( \frac{- \sqrt{3} }{6} \right)}\)

Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ