Witam. Robię zadanie, sprawdzam z kalkulatorem do macierzy, i koniec końców gdzieś chyba popełniam błąd.
Rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ 2x – 5y = 1}\)
\(\displaystyle{ 3x + 2y – 2s = 4}\)
\(\displaystyle{ 2x + 4y – z + 5s = – 6}\)
\(\displaystyle{ 3x + 2y + 5s = – 2}\)
układam macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&-5&0&0\\3&2&0&-2\\2&4&-1&5\\3&2&0&5\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}x\\y\\z\\s\end{array}\right]\left[\begin{array}{c}1\\4\\-6\\-2\end{array}\right]}\)
Det: -133
Dalej wykreślam dane kolumny i zastępuję je rozszerzeniem macierzy:
Det x: -94
Det y: -11
Det z: 460
Det s: 114
Po dzieleniu wychodzą mi raczej niewygodne do liczenia liczby:
\(\displaystyle{ Det x: \frac{-94}{-133}}\)
\(\displaystyle{ Det y: \frac{ -11}{-133}}\)
\(\displaystyle{ Det z: \frac{460}{-133}}\)
\(\displaystyle{ Det s: \frac{114}{-133}}\)
Podstawiam pod trzecie równanie, i wyniki się nie pokrywają. Gdzie popełniam błąd?
Edit: Nie aktualne, znalazłem błąd w formule Excela która sprawdzała zadanie .
Układ równań met. macierzową.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 24 sty 2015, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet