Macierze - sprawdzanie macierzy i rozwiązanie jej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
fastter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 sty 2015, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków

Macierze - sprawdzanie macierzy i rozwiązanie jej

Post autor: fastter »

Witam
Trzeba zbadać rozwiązywalność układu oraz jesli rozwiązanie istnieje, obliczyć daną macierz.

Macierz to:
\(\displaystyle{ \begin{cases} px + y + z = 4\\
x + qy + z = 3\\
x + 2(q-1)y + z = 4\\

\end{cases}}\)



Mógłby ktoś sprawdzic czy da się taką macierz obliczyć, i jeśli jak to jak policzyć ją?

//edit - poprawiłem wzór
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Macierze - sprawdzanie macierzy i rozwiązanie jej

Post autor: pyzol »

Odpowiednie wyznaczniki potrafisz policzyć?
ODPOWIEDZ