\(\displaystyle{ f(x,y,z)=\left( -2x+(-1-a)y+z, ax-az, -x + (a+a^2)y +z\right)}\)
Wystarczy zbadać rząd takiej macierzy w zależności od parametru?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -2&-1-a&1\\a&0&-a\\-1&a+a^2&1\end{bmatrix}}\)
Zbadaj w zależności od parametru wymiar obrazu endomorfizmu
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Zbadaj w zależności od parametru wymiar obrazu endomorfizmu
Czy jest to również to samo co zbadanie takiej macierzy:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -2&a&-1\\-1-a&0&a+a^2\\1&-a&1\end{bmatrix}}\)
a następnie zastosowanie zależności?
\(\displaystyle{ dim \ V = dim \ Im + dim \ Ker \\ dim \ Im=3-dim \ Ker}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -2&a&-1\\-1-a&0&a+a^2\\1&-a&1\end{bmatrix}}\)
a następnie zastosowanie zależności?
\(\displaystyle{ dim \ V = dim \ Im + dim \ Ker \\ dim \ Im=3-dim \ Ker}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Zbadaj w zależności od parametru wymiar obrazu endomorfizmu
Tak. W kontekście zadania jest to obojętne, gdyż rząd macierzy nie zmienia się po transpozycji macierzy.mortan517 pisze:Czy jest to również to samo co zbadanie takiej macierzy:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -2&a&-1\\-1-a&0&a+a^2\\1&-a&1\end{bmatrix}}\)
Dużo wzorków, ale wzorków przydatnych, tj takich, które oczywiście możesz wykorzystać.mortan517 pisze: a następnie zastosowanie zależności?
\(\displaystyle{ dim \ V = dim \ Im + dim \ Ker \\ dim \ Im=3-dim \ Ker}\)