Witam.
Przeglądam sobie zadania egzaminacyjne z Algebry i trafiłem na coś niezrozumiałego.
Zad. Dobierz parametr p tak aby wektory :
\(\displaystyle{ v_{1} = x^{3} - x}\)
\(\displaystyle{ v_{2} = px^{3} + x^{2} + 2}\)
\(\displaystyle{ v_{3} = -x^{3} + 2x^{2} + x + 3}\)
\(\displaystyle{ v_{4} = 2x^{3} + x^{2} - x + 3}\)
Były liniowo zależne w przestrzeni \(\displaystyle{ R_{3}[x]}\)
Aby wektory były liniowo zależne ich wyznacznik musi być równy 0. Układamy więc macierz 4x4:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}x^{3}&0&x&0\\px^{3}&x^{2}&0&2\\-x^{3}&2x^{2}&x&3\\2x^{3}&x^{2}&-x&3\end{array}\right]}\)
I teraz jak policzyć jej wyznacznik?
I gdy go policzymy jak znaleźć ten parametr aby wyznacznik równy był 0?
Dobierz parametr tak aby wektory były liniowo zależne
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 8 paź 2013, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hd
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 44 razy
Dobierz parametr tak aby wektory były liniowo zależne
Z wyznacznikiem jest ok, ale prościej zauważyć, że
\(\displaystyle{ \frac 13(v_3+v_4)=\frac 13 x^3+x^2+2}\)
\(\displaystyle{ \frac 13(v_3+v_4)=\frac 13 x^3+x^2+2}\)