Metoda Eliminacji Gaussa = prawie to co Gaussa Jordana?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Arek2k7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 cze 2007, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Metoda Eliminacji Gaussa = prawie to co Gaussa Jordana?

Post autor: Arek2k7 »

Jak w temacie. Mozecie sie smiac, zezwalam, ale mam pewien problem z rozwiazywaniem macierzy metoda eliminacji Gaussa. Jednak z rozwiazywaniem metoda Gaussa Jordana juz radze sobie calkiem niezle! Chodzi o to, ze mam bardzo nieczytelne notatki

Dlatego chcialem sie zapytac:
Czy metoda eliminacji Gaussa to to samo co metoda eliminacji Gaussa Jordana, ALE bez wyznaczania zer ponad przekatna?
Tak jakby rozwiazac macierz Metoda Gaussa Jordana, ale nie wyznaczajac zer nad przekatna?

Prosilbym o szybka odpowiedz, bo juz pojutrze egzamin
Dziekuje slicznie.
Lukasz_C747
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieluń
Pomógł: 99 razy

Metoda Eliminacji Gaussa = prawie to co Gaussa Jordana?

Post autor: Lukasz_C747 »

Kod: Zaznacz cały

[metoda Gaussa-Jordana]. W zwykłej metodzie Gaussa macierz układu sprowadzamy do takiej macierzy, w której pod przekątną są wyłacznie zera. W metodzie Gaussa-Jordana dochodzimy do macierzy, w której zera są także nad przekątną, a na przekątnej są jedynki (dopóki to możliwe).
Cytat z pierwszej strony wyszukiwanie na Google Zasadniczo nie wiem po co taka zabawa w rozróżnianie, metoda Gaussa automatycznie daje metodę G-J.
ODPOWIEDZ