Wyznaczyc baze

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ewciak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 18 paź 2014, o 13:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 13 razy

Wyznaczyc baze

Post autor: ewciak »

Wyznaczyć bazę \(\displaystyle{ B}\) w przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^2}\) taką, że

\(\displaystyle{ [-7,11]_B=[2,3], \quad [-1,-2]_B=[1,-1]}\).

Jak się rozwiązuje zadania tego typu?
Ostatnio zmieniony 22 sty 2015, o 09:32 przez ewciak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Wyznaczyc baze

Post autor: jutrvy »

Chyba coś pomieszałeś, piszesz o bazie przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\), ale wektory mają dwie współrzędne...
ewciak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 18 paź 2014, o 13:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 13 razy

Wyznaczyc baze

Post autor: ewciak »

racja, wkradła się literówka, już poprawione więc jak to ugryźć?
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Wyznaczyc baze

Post autor: jutrvy »

No to tak. Musisz sobie powiedzieć, że baza \(\displaystyle{ B}\) składa się z dwóch wektorów (wiesz dlaczego, prawda?). Niech te wektory nazywają się \(\displaystyle{ v_1, v_2}\). Skoro \(\displaystyle{ (-7,11)}\) to współrzędne wektora \(\displaystyle{ (2, 3)}\) w bazie \(\displaystyle{ B}\), więc mamy, że \(\displaystyle{ -7\cdot v_1 + 11\cdot v_2 =(2, 3)}\). Napisz analogiczne równanie dla drugiego wektora, podstaw \(\displaystyle{ v_1 = (x_1, y_1), v_2 = (x_2, y_2)}\) i masz
akermann1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 27 gru 2014, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrc
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 5 razy

Wyznaczyc baze

Post autor: akermann1 »

Warunki na bazę:

1) Liniowa niezależność
2) Wektory rozpinają bazę w tym przypadku \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{2}}\)
ewciak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 18 paź 2014, o 13:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 13 razy

Wyznaczyc baze

Post autor: ewciak »

jutrvy - dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Wyznaczyc baze

Post autor: jutrvy »

Luziorek
ODPOWIEDZ