Wyznaczyć zmienną 'a' tak, żeby wektor był kombinacją liniow

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
michalalex132
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 7 wrz 2013, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 14 razy

Wyznaczyć zmienną 'a' tak, żeby wektor był kombinacją liniow

Post autor: michalalex132 »

Witam.
Mam następujące zadanie:

Dla podanej przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ V}\) wyznaczyć wszystkie takie wartości parametru a, że wektor \(\displaystyle{ v \in V}\) jest kombinacją liniową wektorów \(\displaystyle{ v_1, v_2, v_3 \in V}\):

\(\displaystyle{ V = \RR[x]3}\)

\(\displaystyle{ v = x^3 + 2x^2 - 7x}\)
\(\displaystyle{ v_1 = 2x^3 + ax}\)
\(\displaystyle{ v_2 = x^3 + 2x^2 + ax + 4}\)
\(\displaystyle{ v_3 = 2x^2 + 3;}\)


Rozpisałem to do takiej postaci:

\(\displaystyle{ 4 \alpha _{2} + 3\alpha _{3} + (2\alpha _{1}+\alpha _{2})x^3 + (2\alpha _{2}+2\alpha _{3})x^2 + (\alpha _{1}a + \alpha _{2}a)x = 0}\)

Dalej porównałem do zera - powstał ukłąd równań:
\(\displaystyle{ 4 \alpha _{2} + 3\alpha _{3} =0}\)
\(\displaystyle{ 2\alpha _{1}+\alpha _{2} =0}\)
\(\displaystyle{ 2\alpha _{2}+2\alpha _{3} = 0}\)
\(\displaystyle{ \alpha _{1}a + \alpha _{2}a = 0}\)

i dane wartości wpisałem w macierz


\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}0&4&3&0&0\\
2&1&0&0&0\\
0&2&2&0&0\\
a&a&0&0&0\end{bmatrix}}\)


Problem w tym, że nie mam pojęcia:
a) czy dobrze podchodzę do sprawy
b) jak można zredukować "a" w 2 kolumnach w ostatnim wierszu...

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2015, o 08:13 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: LaTeX jest na tyle zaawansowanym narzędziem, ze tworzenie macierzy to dla niego pestka... Poprawa indeksów dolnych.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Wyznaczyć zmienną 'a' tak, żeby wektor był kombinacją liniow

Post autor: kerajs »

michalalex132 pisze:Dla podanej przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ V}\) wyznaczyć wszystkie takie wartości parametru a, że wektor \(\displaystyle{ v \in V}\) jest kombinacją liniową wektorów \(\displaystyle{ v_1, v_2, v_3 \in V}\).
Ty rozpisujesz
\(\displaystyle{ \alpha _{1} v _{1} +\alpha _{2} v _{2} +\alpha _{3} v _3} = 0}\)
a powinno być z treści zadania
\(\displaystyle{ \alpha _{1} v _{1} +\alpha _{2} v _{2} +\alpha _{3} v _3} = v}\)
co rewiduje Twój układ do układu:
\(\displaystyle{ 2\alpha _{1}+\alpha _{2} =1}\)
\(\displaystyle{ 2\alpha _{2}+2\alpha _{3} = 2}\)
\(\displaystyle{ \alpha _{1}a + \alpha _{2}a = -7}\)
\(\displaystyle{ 4 \alpha _{2} + 3\alpha _{3} =0}\)
ODPOWIEDZ