Witam, mam taki problem z którym nie potrafię sobie poradzić. Polecenie jak w temacie
Więc mam podany układ równań liniowych:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2\ x + \ y + 3\ z = 3\\ \ x + \ z = 1 \\ 2 \ x - \ y + \ z =1\end{cases}}\)
Jako macierz:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{llll} 2 & 1 & 3 & 3\\ 1 & 0 & 1 & 1\\ 2 & -1 & 1 & 1\end{array}\right\}$}\)\(\displaystyle{ \rightarrow}\) \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{llll} 2 & -2 & 3 & 3\\ 0 & 0 & -1 & -1\\ 0 & 0 & -2 & -2\end{array}\right\}$}\)
Przedostatnią kolumną powinna być kreska, ale nie wiem jak zrobić.
Na zajęciach miałem przedstawioną tą metodę na zasadzie schodków z elementami niezerowymi, pod którymi znajdowały się same zera.
Proszę o pomoc gdyż nie wiem co źle/co dalej.
Rozwiązać układ równań metodą eliminacji Gaussa
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 paź 2014, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Rozwiązać układ równań metodą eliminacji Gaussa
Możesz schodkować dalej, pomnóż środkowy przez (-1), dodaj go dwa razy do trzeciego (dostaniesz wiersz zerowy, który wykreślasz) i odejmij trzy razy od pierwszego, pierwszy podziel przez 2. Dostaniesz macierz w postaci schodkowej zredukowanej - jak na zajęciach Teraz kwestia wypisania odpowiednich rozwiązań, co wydaje się nietrudne Oczywiście w tym wypadku rozwiązanie ogólne będzie miało zmienną niezależną
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Rozwiązać układ równań metodą eliminacji Gaussa
PeeeR podał sposób dalszego postępowania dla macierzy końcowej podanej przez Niuni3ka, który prowadzi do rozwiązania: z=1 i y=x. Tylko, że ta macierz nie jest równoważna macierzy pierwotnej układu.
Rozwiązaniem jest: y=x i z=1-x .
Przekształcając macierz Niuni3k albo się pomylił, albo wykonał niedozwoloną operację elementarną na kolumnach macierzy.
Rozwiązaniem jest: y=x i z=1-x .
Przekształcając macierz Niuni3k albo się pomylił, albo wykonał niedozwoloną operację elementarną na kolumnach macierzy.
-
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 22 kwie 2012, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 64 razy
Rozwiązać układ równań metodą eliminacji Gaussa
Czyli w tej metodzie mogę działać tylko i wyłącznie na wierszach?
Aha i jeśli mam policzyć wyznacznik macierzy a jest to macierz kwadratowa 4 stopnia to muszę skorzystać z przekształcenia Laplace'a ale żeby do niej dojść również mogę działać tylko na wierszach?
Aha i jeśli mam policzyć wyznacznik macierzy a jest to macierz kwadratowa 4 stopnia to muszę skorzystać z przekształcenia Laplace'a ale żeby do niej dojść również mogę działać tylko na wierszach?
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 paź 2014, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Rozwiązać układ równań metodą eliminacji Gaussa
Wybacz, niedopatrzenie Dziękuje SlotaWoj za doprecyzowanie.
niuni3k - Myślę, że nie jesteś do końca świadomy czego dokonujesz poprzez operacje na tej macierzy. Jeśli masz układ równań wpisany do macierzy, albo pewien układ wektorów to operacje na kolumnach z zasady zmieniają układ.
Operacje na wierszach to odpowiednik (dla równań) odejmowania stronami, mnożenia przez skalar, zamiany kolejności równań w układzie (to nie wpływa na jego rozwiązanie), a dla wektorów to operacje odejmowania wektorów, mnożenia przez skalar i zamiany miejsc, oczywiście nie zmienia to przestrzeni rozpiętej przez te wektory, w przeciwieństwie do operacji na kolumnach. Np. operacja usunięcia zerowej kolumny, która stosuje się przy wyznaczaniu rzędu macierzy powoduje dla wektorów zmianę wymiaru przestrzeni w której są zawarte (mają mniej współrzędnych niż powinny)
Jeśli masz wyznaczyć wyznacznik macierzy o wymiarach 4x4 wystarczy skorzystać z rozwinięcia Laplace'a względem dowolnego z wierszy/kolumn a następnie dla powstałych macierze 3x3 wyznaczyć wyznacznik regułą Sarrusa (albo rozwijać każdy z nich względem któregoś z wierszy/kolumn i liczyć wyznacznik macierzy 2x2). Uwaga: Jedyna dopuszczalna operacja elementarna, dla której wyznacznik jest niezmienny to odejmowanie i dodawanie wierszy/kolumn pomnozonych przez skalar, każde mnożenie przez skalar powoduje pomnożenie wyznacznika macierzy (wynika to z tw. Cauchy'ego i tego, że macierz elementarna \(\displaystyle{ I_{i}[c]}\) ma wyznacznik równy c), każda zamiana miejscami wierszy/kolumn zmienia wyznacznik na przeciwny (analogicznie, bo \(\displaystyle{ detT_{ij}=-1}\)). Wygodnie jest uprościć macierz korzystając z przekształceń zanim zaczniesz rozwijać (aby wygenerować możliwie dużą ilość zer).
niuni3k - Myślę, że nie jesteś do końca świadomy czego dokonujesz poprzez operacje na tej macierzy. Jeśli masz układ równań wpisany do macierzy, albo pewien układ wektorów to operacje na kolumnach z zasady zmieniają układ.
Operacje na wierszach to odpowiednik (dla równań) odejmowania stronami, mnożenia przez skalar, zamiany kolejności równań w układzie (to nie wpływa na jego rozwiązanie), a dla wektorów to operacje odejmowania wektorów, mnożenia przez skalar i zamiany miejsc, oczywiście nie zmienia to przestrzeni rozpiętej przez te wektory, w przeciwieństwie do operacji na kolumnach. Np. operacja usunięcia zerowej kolumny, która stosuje się przy wyznaczaniu rzędu macierzy powoduje dla wektorów zmianę wymiaru przestrzeni w której są zawarte (mają mniej współrzędnych niż powinny)
Jeśli masz wyznaczyć wyznacznik macierzy o wymiarach 4x4 wystarczy skorzystać z rozwinięcia Laplace'a względem dowolnego z wierszy/kolumn a następnie dla powstałych macierze 3x3 wyznaczyć wyznacznik regułą Sarrusa (albo rozwijać każdy z nich względem któregoś z wierszy/kolumn i liczyć wyznacznik macierzy 2x2). Uwaga: Jedyna dopuszczalna operacja elementarna, dla której wyznacznik jest niezmienny to odejmowanie i dodawanie wierszy/kolumn pomnozonych przez skalar, każde mnożenie przez skalar powoduje pomnożenie wyznacznika macierzy (wynika to z tw. Cauchy'ego i tego, że macierz elementarna \(\displaystyle{ I_{i}[c]}\) ma wyznacznik równy c), każda zamiana miejscami wierszy/kolumn zmienia wyznacznik na przeciwny (analogicznie, bo \(\displaystyle{ detT_{ij}=-1}\)). Wygodnie jest uprościć macierz korzystając z przekształceń zanim zaczniesz rozwijać (aby wygenerować możliwie dużą ilość zer).
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Rozwiązać układ równań metodą eliminacji Gaussa
Metoda eliminacji Gaussa - tylko wiersze.
Przekształcanie wyznacznika do Laplace'a - można kolumny.
Operacje elementarne na macierzy a wyznacznik:
I tak operacje elementarne na wierszach wymienione powyżej w punktach 1. i 2. zmieniają co prawda wyznacznik macierzy, ale w taki sam sposób zmieniają inne wyznaczniki występujące w licznikach wzorów Cramera, więc rozwiązanie układu równań się nie zmienia.
Przekształcanie wyznacznika do Laplace'a - można kolumny.
Operacje elementarne na macierzy a wyznacznik:
- Zamiana miejscami dowolnych dwóch wierszy lub kolumn macierzy zmienia znak jej wyznacznika na przeciwny.
- Pomnożenie przez skalar dowolnego wiersza lub kolumny macierzy jest równoznaczne pomnożeniu przez ten skalar wyznacznika macierzy.
- Dodanie do dowolnego wiersza/kolumny dowolnej kombinacji liniowej pozostałych wierszy/kolumn nie zmienia wartości wyznacznika macierzy.
I tak operacje elementarne na wierszach wymienione powyżej w punktach 1. i 2. zmieniają co prawda wyznacznik macierzy, ale w taki sam sposób zmieniają inne wyznaczniki występujące w licznikach wzorów Cramera, więc rozwiązanie układu równań się nie zmienia.