Witam
Mam problem z następującym zadaniem:
Należy rozwiązać równanie macierzowe, znaleźć taką macierz X, że XA=B
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}-1&1&2\\1&1&0\\0&1&-1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{ccc}8&4&0\\-4&8&4\end{array}\right]}\)
wiem, że trzeba skonstruować macierz z niewiadomymi, której liczba kolumn będzie równa 3, ale co z wierszami? Również 3? Jak na to wpaść? Czy jest jakieś powiązanie pomiędzy wymiarem macierzy a wynikiem iloczynu, poza tym że ilość kolumn pierwszej mnożonej macierzy musi być równa ilości wierszy drugiej?
Z góry dziękuję za pomoc
Równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 12 lis 2014, o 09:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
Równanie macierzowe
Pomnóż przez odwrotność A z prawej strony.
Tak, jest proste powiązanie pomiędzy wymiarami macierzy a wynikiem iloczynu.
Tak, jest proste powiązanie pomiędzy wymiarami macierzy a wynikiem iloczynu.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 12 lis 2014, o 09:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Równanie macierzowe
Faktycznie, już rozumiem, dzięki a jakie jest to powiązanie? -- 20 sty 2015, o 21:26 --Mam jeszcze jeden przykład do tego zadania, znaleźć X, jeżeli AXB=C, zatem mnożę najpierw prawostronnie przez odwrotność B i dostaję
\(\displaystyle{ AX=C \frac{1}{B}}\) i co dalej? Jeżeli pomnożę przez odwrotność A to otrzymam \(\displaystyle{ AX \frac{1}{A} =C \frac{1}{B} \frac{1}{A}}\) a to chyba nie to samo co \(\displaystyle{ A \frac{1}{A} X}\) ?
\(\displaystyle{ AX=C \frac{1}{B}}\) i co dalej? Jeżeli pomnożę przez odwrotność A to otrzymam \(\displaystyle{ AX \frac{1}{A} =C \frac{1}{B} \frac{1}{A}}\) a to chyba nie to samo co \(\displaystyle{ A \frac{1}{A} X}\) ?