generowanie lin

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Piotrek172
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

generowanie lin

Post autor: Piotrek172 »

Znaleźć generatory podanej przestrzeni liniowej :
\(\displaystyle{ V = \left\{ (x,y,z,s,y) : x + 2y -z -s +t = 0\right\}}\)
\(\displaystyle{ V = \left\{ p \in R_{3}[x] : p(0) + p(1) = 0 \right\}}\)

W jaki sposób moge to zrobić, bo nie mam pojęcia jak sie za to zabrać...
PeeeR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 27 paź 2014, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

generowanie lin

Post autor: PeeeR »

Rzuć okiem na rozwiązanie tego: 379736.htm

Wypisanie generatorów przestrzeni to po prostu wyznaczenie jej bazy (chociaż przy generatorach nie musi być układ liniowo niezależny, jak przy bazie).
ODPOWIEDZ