Wyznaczanie bazy przestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Renar22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 20 sty 2015, o 12:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Wyznaczanie bazy przestrzeni

Post autor: Renar22 »

Witam, mam problem z bazami przestrzeni liniowej. Nie mogę zrozumieć jak mając kilka wektorów wyznaczyć z nich tylko te, które tworzą bazę. Mam takie zadanie:

Wyznacz bazę przestrzeni generowanej przez:
a) \(\displaystyle{ v_1 = (1, 3, 2) \ v_2= (2, 2, -1) \ v_3=(1, 7, 7) \ v_4=(-1, 1, 7) \ v_5=(7, 7, 1)}\)

b)\(\displaystyle{ v_1 = \begin{bmatrix} 0\\1\\2\\-3\end{bmatrix} \ v_2= \begin{bmatrix} 1\\0\\-3\\2\end{bmatrix}\ v_3=\begin{bmatrix} 1\\-3\\-8\\-7\end{bmatrix} \ v_4=\begin{bmatrix} 2\\1\\-6\\9\end{bmatrix} \ v_5= \begin{bmatrix} -3\\-4\\1\\6\end{bmatrix}}\)

Proszę o wyjaśnienie i pomoc. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2015, o 10:23 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
wiedzmac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 481
Rejestracja: 13 lip 2011, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sucha/Wrocław
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 62 razy

Wyznaczanie bazy przestrzeni

Post autor: wiedzmac »

Bierzesz maksymalny układ liniowo niezależnych wektorów, które możesz otrzymać z tych pięciu które wymieniłeś.
Renar22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 20 sty 2015, o 12:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Wyznaczanie bazy przestrzeni

Post autor: Renar22 »

Wyznaczyłem rząd macierzy w podpunkcie a) i jest równy 4, czyli są 4 wektory niezależne i co z tym dalej zrobić?
wiedzmac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 481
Rejestracja: 13 lip 2011, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sucha/Wrocław
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 62 razy

Wyznaczanie bazy przestrzeni

Post autor: wiedzmac »

No to je wypisz i to będzie twoja baza.
Renar22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 20 sty 2015, o 12:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Wyznaczanie bazy przestrzeni

Post autor: Renar22 »

Obliczałem rząd macierzy sposobem polegającym na zerowaniu kolumn i wykreślaniu (z etrapeza) . Które wektory mam wybrać, bo zgaduję, że wybrać sobie dowolnych nie mogę.
wiedzmac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 481
Rejestracja: 13 lip 2011, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sucha/Wrocław
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 62 razy

Wyznaczanie bazy przestrzeni

Post autor: wiedzmac »

Tę czwórkę, która jest układem liniowo niezależnym.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2015, o 15:13 przez wiedzmac, łącznie zmieniany 1 raz.
Renar22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 20 sty 2015, o 12:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Wyznaczanie bazy przestrzeni

Post autor: Renar22 »

Już rozumiem, dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ