Witam posiadam takie dwa przykłady do zrobienia. Muszę wyznaczyć macierz X. Kompletnie nie wiem jak to ruszyć. Mógłby ktoś rozpisać przynajmniej jeden przykład jak to się robi ?
1. \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1& 1&2 \\ 0&1&1\end{bmatrix} \cdot X = \begin{bmatrix}7&3 \\ 1&4\end{bmatrix}}\)
2. \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&0 \\ 1&2 \\ 2&1\end{bmatrix} \cdot X = \begin{bmatrix}7&3&1 \\ 4&1&2 \\ 1&0&2\end{bmatrix}}\)
Wyznaczyć macierz X
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
Wyznaczyć macierz X
1. Szukasz macierzy postaci \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\\e&f\end{array}\right]}\) takiej, że spełniony jest układ równań \(\displaystyle{ \begin{cases} a+c+2e=7\\b+d+2f=3\\c+e=1\\d+f=4\end{cases}}\) z czego możesz wyznaczyć wszystko za pomocą np. \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
wtedy dla np: \(\displaystyle{ a=1 \wedge b=1}\) masz \(\displaystyle{ X = \left[\begin{array}{cc}1&1\\-4&6\\5&-2\end{array}\right]}\)
Jak wymnożysz do dostaniesz wynik.
wtedy dla np: \(\displaystyle{ a=1 \wedge b=1}\) masz \(\displaystyle{ X = \left[\begin{array}{cc}1&1\\-4&6\\5&-2\end{array}\right]}\)
Jak wymnożysz do dostaniesz wynik.