Przedyskutowac rozwiazalnosc ukladu:
\(\displaystyle{ \begin{cases}3x + \left( a+1 \right) y +2z - t = a \\
3x + y +3z -t = a\\
6x + 2y + \left( a+5 \right) z - 2t = a+1 \end{cases}}\)
w zaleznosci od parametru a.
Podac dwa rozwiazania tego ukladu.
A wiec , prosilbym o pomoc w tym zadaniu. Nie potrafie tego rozwiazac. Stosowalem twierdzenia kroneckera capellego, metode gaussa, liczylem rzedy itp ..... zawsze wychodzi cos innego.-- 18 sty 2015, o 23:33 --Prosze o pomoc, jak zabrac sie za to zadanie?
Uklad rownan liniowych z parametrem
- Walczi
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 6 sty 2015, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 3 razy
Uklad rownan liniowych z parametrem
Ostatnio zmieniony 18 sty 2015, o 22:43 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Uklad rownan liniowych z parametrem
Masz cos takiego.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}0&a&-1&0&|&0\\3&1&3&-1&|&a\\0&0&a-1&0&|&1\end{array}\right]}\)
Dla a=1 rząd macierzy głównej to 2 , a uzupełnionej to 3 więc brak rozwiazań.
Dla innych a masz
\(\displaystyle{ rz \left[\begin{array}{cccccc}0&a&-1&0&|&0\\3&1&3&-1&|&a\\0&0&a-1&0&|&1\end{array}\right]=1+rz \left[\begin{array}{ccccc}0&a&0&|&0\\3&1&-1&|&a\end{array}\right]=}\)
Teraz musisz już tylko określić co sie dzieje dla \(\displaystyle{ a =0}\) i dla \(\displaystyle{ a \in \RR \setminus \left\{ 0,1\right\}}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}0&a&-1&0&|&0\\3&1&3&-1&|&a\\0&0&a-1&0&|&1\end{array}\right]}\)
Dla a=1 rząd macierzy głównej to 2 , a uzupełnionej to 3 więc brak rozwiazań.
Dla innych a masz
\(\displaystyle{ rz \left[\begin{array}{cccccc}0&a&-1&0&|&0\\3&1&3&-1&|&a\\0&0&a-1&0&|&1\end{array}\right]=1+rz \left[\begin{array}{ccccc}0&a&0&|&0\\3&1&-1&|&a\end{array}\right]=}\)
Teraz musisz już tylko określić co sie dzieje dla \(\displaystyle{ a =0}\) i dla \(\displaystyle{ a \in \RR \setminus \left\{ 0,1\right\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Uklad rownan liniowych z parametrem
Można wyznacznikami. Patrz tu: https://www.matematyka.pl/page.php?p=kom ... -liniowych