Wektory, przekątne równoległoboku

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Fard
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 24 lut 2014, o 22:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy

Wektory, przekątne równoległoboku

Post autor: Fard »

Witam.
Czy jeśli mam \(\displaystyle{ \vec{a} = 2\vec{p} + \vec{q}}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{b} = \vec{p} - 2\vec{q}}\)
to mogę obliczyć przekątne z "zasady równoległoboku" (a-b oraz a+b)?
\(\displaystyle{ \vec{d1} = 3\vec{p} - \vec{q}}\)
\(\displaystyle{ \vec{d2} = \vec{p} -3 \vec{q}}\)
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Wektory, przekątne równoległoboku

Post autor: SlotaWoj »

Tak.
Oprócz ww. przekątnymi będą również wektory: \(\displaystyle{ -\vec{a}+\vec{b}}\) i \(\displaystyle{ -\vec{a}-\vec{b}}\) .
ODPOWIEDZ