Mam podane odwzorowanie liniowe:
\(\displaystyle{ f:R^2 \rightarrow R, f(x) = x_1 - x_2}\)
Moim zadaniem jest sprawdzić, czy odwzorowanie jest iniektywne lub surjektywne.
Nie jestem pewny poprawności mojego rozumowania, które przedstawiam niżej i proszę o zweryfikowanie.
Korzystając z definicji iniekcji:
\(\displaystyle{ f(x) = f(x') \Rightarrow x = x'}\)
Zatem odwzorowanie nie będzie iniektywne, bo dla:
\(\displaystyle{ f(3,2) = 3 - 2 = 1}\)
\(\displaystyle{ f(4,3) = 4 - 3 = 1}\)
Surjektywne chyba będzie, bo dla każdego \(\displaystyle{ y}\), czyli \(\displaystyle{ x_1 - x_2}\), znajdę odpowiedni \(\displaystyle{ x}\) z dziedziny, tylko nie wiem jak to wykazać.
Czy mój tok myślenia jest poprawny, jeśli nie to proszę powiedzcie mi jak rozwiązać tego typu zadanie.
Odwzorowanie iniektywne lub surjektywne
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 31 gru 2014, o 09:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Odwzorowanie iniektywne lub surjektywne
Ostatnio zmieniony 18 sty 2015, o 11:54 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Odwzorowanie iniektywne lub surjektywne
Jaki jest związek \(\displaystyle{ x}\) z \(\displaystyle{ x_1}\) oraz \(\displaystyle{ x_2}\)?marmal pisze:Mam podane odwzorowanie liniowe:
\(\displaystyle{ f:R^2 \rightarrow R, f(x) = x_1 - x_2}\)
Z tego nic nie wynika. Masz wziąć dowolne \(\displaystyle{ y}\) i znaleźć \(\displaystyle{ x_1}\) oraz \(\displaystyle{ x_2}\) takie, że \(\displaystyle{ f(x_1,x_2)=x_1-x_2-y}\).marmal pisze: Surjektywne chyba będzie, bo dla każdego \(\displaystyle{ y}\), czyli \(\displaystyle{ x_1 - x_2}\), znajdę odpowiedni \(\displaystyle{ x}\) z dziedziny, tylko nie wiem jak to wykazać.
Zwykle z definicji. Albo wyznaczyć rząd odwzorowania liniowego. Jest to wymiar obrazu a ten, jeżeli jest równy wymiarowi przeciwdziedziny, to mamy surjekcję.marmal pisze: proszę powiedzcie mi jak rozwiązać tego typu zadanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 31 gru 2014, o 09:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Odwzorowanie iniektywne lub surjektywne
Związek jest taki:
\(\displaystyle{ f(x) = x_1 - x_2}\)
\(\displaystyle{ x = (x_1,x_2)}\)
\(\displaystyle{ f(x_1,x_2) = x_1 - x_2}\)
Skąd się wzięło:
\(\displaystyle{ f(x_1, x_2) = x_1 - x_2 - y}\)?
W tym przypadku wymiar obrazu wynosi 1, więc jest równy wymiarowi przeciwdziedziny, zatem jest to surjekcja?
A co do tej iniekcji, to dobry kontrprzykład podałem?
\(\displaystyle{ f(x) = x_1 - x_2}\)
\(\displaystyle{ x = (x_1,x_2)}\)
\(\displaystyle{ f(x_1,x_2) = x_1 - x_2}\)
Skąd się wzięło:
\(\displaystyle{ f(x_1, x_2) = x_1 - x_2 - y}\)?
W tym przypadku wymiar obrazu wynosi 1, więc jest równy wymiarowi przeciwdziedziny, zatem jest to surjekcja?
A co do tej iniekcji, to dobry kontrprzykład podałem?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Odwzorowanie iniektywne lub surjektywne
Literówka... Powinno być:marmal pisze: \(\displaystyle{ f(x_1, x_2) = x_1 - x_2 - y}\)?
\(\displaystyle{ f(x_1, x_2) = x_1 - x_2 \blue =\black y}\)
Tak.marmal pisze: W tym przypadku wymiar obrazu wynosi 1, więc jest równy wymiarowi przeciwdziedziny, zatem jest to surjekcja?
Tak.marmal pisze: A co do tej iniekcji, to dobry kontrprzykład podałem?