Mnożenie wektorów ze zwykłymi liczbami, a wektorów z"literą"

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bialysony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 15 wrz 2014, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 9 razy

Mnożenie wektorów ze zwykłymi liczbami, a wektorów z"literą"

Post autor: bialysony »

Witam, mam pytanie
jeżeli jest iloczyn skalarny wektorów np a i b, gdzie a=[2p-q], i b=[3p+11q] no i załóżmy w danych mamy, że wektory i p q są jednostkowe i prostopadłe(ale o to mi nie chodzi akurat, tylko o sam fakt takich wyrażeń w wartościach wektorów)- wtedy mnożymy 2 wektory skalarnie "każde z każdą" i wychodzą nam 4 wyrazenia(, ktore po uproszczeniu dadza liczbe)
Natomiast jeżeli mamy pomnożyć wektory a=[2,1] i b=[1,1] to wtedy mnożymy tylko 2*1 i 1*1 czy tez kazde przez kazda?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Mnożenie wektorów ze zwykłymi liczbami, a wektorów z"literą"

Post autor: kerajs »

bialysony pisze:Natomiast jeżeli mamy pomnożyć wektory a=[2,1] i b=[1,1] to wtedy mnożymy tylko 2*1 i 1*1 czy tez kazde przez kazda?
To pierwsze , po tych samych wspólrzędnych.
bialysony pisze: jeżeli jest iloczyn skalarny wektorów np a i b, gdzie a=[2p-q], i b=[3p+11q] no i załóżmy w danych mamy, że wektory i p q są jednostkowe i prostopadłe(ale o to mi nie chodzi akurat, tylko o sam fakt takich wyrażeń w wartościach wektorów)- wtedy mnożymy 2 wektory skalarnie "każde z każdą" i wychodzą nam 4 wyrazenia(, ktore po uproszczeniu dadza liczbe)
Zauważ ze iloczyny prostopadłych wektorów sie zerują. Tak naprawdę to wynikiem jest suma tylko dwóch iloczynów.
ODPOWIEDZ