Jądro i obraz przekształcenia liniowego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
jurant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 sty 2015, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Jądro i obraz przekształcenia liniowego

Post autor: jurant »

Cześć! Mam takie zadanko: podaj wymiary jądra i obrazu następującego przekstzałcenia liniowego:
\(\displaystyle{ L: R ^{3} \rightarrow R ^{4}, L(x,y,z)=(2x-y+z,x+2y-z,-x+3y-2z,8x+y+z);}\)

No to \(\displaystyle{ Ker L = (x,y,z)=(0,0,0)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y+z=0 \\ x+2y-z=0 \\ -x+3y-2z=0 \\ 8x+y+z=0 \end{cases} \Leftrightarrow \begin{cases} y=-3x \\ z=-5x, x R \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ Ker L = {(x,y,z) : R^{3}: y=-3x, z=-5x} = {(x,-3x,-5x), xR} = Lin{(1,-3,-5} = BkerL = {(1,-3,-5)} \Rightarrow dim KerL = 1}\)
jednakże \(\displaystyle{ Im L = {x(2,1,-1,8), y=(-1,2,3,1), z(1,-1,-2,1)}}\) trzy wektory : [x,2y,-z], [-x,3y,2z], [8x,y,z] sa liniowo niezalezne => \(\displaystyle{ dim Im L = 3}\) no ale jest takie twierdzenie, ze \(\displaystyle{ dim ImL + dim KerL = dim R^{3}}\) wiec albo \(\displaystyle{ dim Ker L = 0}\) albo \(\displaystyle{ dim Im L = 2.}\)
Stad moje pytanie; Gdzie jest blad?
akermann1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 27 gru 2014, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrc
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 5 razy

Jądro i obraz przekształcenia liniowego

Post autor: akermann1 »

A jak wygląda generator takiej przestrzeni?
jurant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 sty 2015, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Jądro i obraz przekształcenia liniowego

Post autor: jurant »

Czy to beda wektory \(\displaystyle{ [1,2,-1], [-1,3,-2], [8,1,1]}\) ??
Ostatnio zmieniony 16 sty 2015, o 21:46 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Jądro i obraz przekształcenia liniowego

Post autor: a4karo »

No to\(\displaystyle{ Ker L = (x,y,z)=(0,0,0)}\)
skąd to wziąłeś?
[x,2y,-z], [-x,3y,2z], [8x,y,z] są niezależne
te tak, ale powinno być \(\displaystyle{ [x,2y,-z], [-x,3y,-2z], [8x,y,z]}\), a te już nie sa niezależne
jurant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 sty 2015, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Jądro i obraz przekształcenia liniowego

Post autor: jurant »

Tam jest błąd i powinno być chyba, że \(\displaystyle{ \ker L = L(x,y,z)= (0,0,0,0)}\). Kurde już się pogubiłem :/ Nie wiem co dalej
Ostatnio zmieniony 16 sty 2015, o 21:46 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jak wyżej.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Jądro i obraz przekształcenia liniowego

Post autor: a4karo »

Nie. powinno być \(\displaystyle{ Ker\ L=\{(x,y,x): L(x,y,z)=(0,0,0,0)\}}\). Widzisz różnicę?
Reszta jest dobrze policzona, tylko pominąłeś minus. Tak naprawdę \(\displaystyle{ dim\ Im(L)=2}\)
smaug14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 28 gru 2014, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Jądro i obraz przekształcenia liniowego

Post autor: smaug14 »

Miałbym jeszcze jedno pytanie do tego zadania. Skoro wychodzi nam że dim \(\displaystyle{ Im \left( L \right) = 2}\), to które z wektorów \(\displaystyle{ \left( 2,1,-1,8 \right) , \left( -1,2,3,1 \right) , \left( 1,-1,-2,1 \right)}\) będą bazą obrazu?
Ostatnio zmieniony 18 sty 2015, o 14:45 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Jądro i obraz przekształcenia liniowego

Post autor: a4karo »

Zobacz które z nich są w obrazie. Innymi słowy rozwiąż równania \(\displaystyle{ L(x)=v}\), gdzie $v$ jest wektorem, o który pytasz.. Może okazać się, że żadne.
Jeżeli wszystkie, to weż dwa dowolne liniowo niezależne.
ODPOWIEDZ