Mnożenie macierzy przez skalar i kolejność wykon. działań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
michalalex132
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 7 wrz 2013, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 14 razy

Mnożenie macierzy przez skalar i kolejność wykon. działań

Post autor: michalalex132 »

Witam.

Mam następujące pytanie. W jakiej kolejności należy wykonać to działanie:
\(\displaystyle{ -2 \cdot \begin{bmatrix} 1&1\\0&-1\end{bmatrix}^3}\)

Myślałem, że najpierw robię potęgowanie i później mnożę wyjściową macierz przez skalar. Problem w tym, że wolfram alfa wykonuje to działanie w innej kolejności - czyli najpierw mnoży, a potem potęguje:
cdot {{1%2C+1}%2C+{0%2C+-1}}^3
która wersja jest zatem poprawna?
Ostatnio zmieniony 16 sty 2015, o 08:11 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Mnożenie macierzy przez skalar i kolejność wykon. działań

Post autor: yorgin »

Wolfram źle interpretuje Twoje zapytanie, więc wychodzi źle.

Kolejność wykonywania działa powinna być oczywista - najpierw mnożenie macierzy.

Bo i przecież \(\displaystyle{ \alpha A^3\neq (\alpha A)^3}\).
michalalex132
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 7 wrz 2013, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 14 razy

Mnożenie macierzy przez skalar i kolejność wykon. działań

Post autor: michalalex132 »

Czyli prawdą jest, że:

\(\displaystyle{ 2 \cdot \begin{bmatrix} 0&-1\\1&-2\\2&3\end{bmatrix} \begin{bmatrix} 1&2&-1\\0&1&3\end{bmatrix} - 3 \begin{bmatrix} 0&1&-2\\1&0&2\\1&2&-1\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 0&-5&0\\-1&0&-20\\1&8&17\end{bmatrix}}\) ?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Mnożenie macierzy przez skalar i kolejność wykon. działań

Post autor: yorgin »

Nie mam większego pojęcia, co drugie pytanie ma z pierwszym wspólnego, ale wynik jest poprawny.
michalalex132
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 7 wrz 2013, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 14 razy

Mnożenie macierzy przez skalar i kolejność wykon. działań

Post autor: michalalex132 »

Wykorzystywałem te zależności, o których pisałem. Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ