Przekształcenie liniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 15 sty 2015, o 22:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 1 raz
Przekształcenie liniowe
Znaleźć przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ \mathcal{F: } \mathbb R^{4} \rightarrow \mathbb R^{4}}\) takie, że \(\displaystyle{ \ker \mathcal{F} =L([-1,1,-1,0],[1,1,0,1]), \Im \mathcal{F} =L([1,-1,1,1], [0,-2,1,0])}\)
Ostatnio zmieniony 16 sty 2015, o 08:18 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a - nie spamuj tagów do każdego pojedynczego symbolu.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a - nie spamuj tagów do każdego pojedynczego symbolu.
Przekształcenie liniowe
Bazę jądra uzupełnij od bazy dziedziny. Na wektorach bazowych jądra zadajesz oczywiście zero, a na dwóm pozostałym przypisujesz wektory bazowe obrazu.
Dlaczego ta konstrukcja jest poprawna i od razu prowadzi do rozwiązania?
Dlaczego ta konstrukcja jest poprawna i od razu prowadzi do rozwiązania?
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 15 sty 2015, o 22:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 1 raz
Przekształcenie liniowe
Nie rozumiem co masz konkretnie na myśli, w sensie uzupełnienie do bazy dziedziny. Chodzi o wektory z bazy kanonicznej?
Domyślam się, ze rozwiązanie może być oczywiste, tylko po prostu nie wiem jak do niego dojść, które wektory pozamieniać
Domyślam się, ze rozwiązanie może być oczywiste, tylko po prostu nie wiem jak do niego dojść, które wektory pozamieniać
Przekształcenie liniowe
Mam na myśli dobranie dwóch wektorów spoza jądra tak, aby razem z bazą jądra stanowiły bazę dziedziny.
Myślałem, że mogę wyrażać się w miarę precyzyjnie językiem matematyki. Jest takie twierdzenie, które mówi, że każdy układ wektorów liniowo niezależnych można uzupełnić do bazy przestrzeni liniowej. I o takie uzupełnienie mi chodziło. Układ wektorów liniowo niezależnych to baza jądra. Uzupełnienie do bazy dziedziny, czyli do bazy \(\displaystyle{ \RR^4}\) - chodzi o wybranie dwóch wektorów liniowo niezależnych nie należących do jądra.
Myślałem, że mogę wyrażać się w miarę precyzyjnie językiem matematyki. Jest takie twierdzenie, które mówi, że każdy układ wektorów liniowo niezależnych można uzupełnić do bazy przestrzeni liniowej. I o takie uzupełnienie mi chodziło. Układ wektorów liniowo niezależnych to baza jądra. Uzupełnienie do bazy dziedziny, czyli do bazy \(\displaystyle{ \RR^4}\) - chodzi o wybranie dwóch wektorów liniowo niezależnych nie należących do jądra.
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 124 razy
Przekształcenie liniowe
Zaintrygowało mnie to zadanie.Powiedzmy że rozszerzymy do bazy te dwa wektory ,to co to daje i dlaczego ? Można to jakoś prosto uzasadnić ? Pytam się bo kojarzę z ćw podobne zadanie i nie rozumiałem rozwiązania.
Przekształcenie liniowe
Gdybym Ci odpowiedział na to pytanie, podałbym gotowca Przeczytaj jeszcze raz dokładnie mój pierwszy post w tym wątku.
Co wystarczy wiedzieć, aby w pełni określić odwzorowanie liniowe?
Co wystarczy wiedzieć, aby w pełni określić odwzorowanie liniowe?
Przekształcenie liniowe
Owszem, ale nie o to pytam. Kontekst dotyczy mojego pierwszego wątku i wskazówki.
Nie podam rozwiązania - sami to wymyślicie. Trzeba tylko uważnie czytać. Także (a może przede wszystkim) treść wykładu dotyczącą określania odwzorowań liniowych.
Nie podam rozwiązania - sami to wymyślicie. Trzeba tylko uważnie czytać. Także (a może przede wszystkim) treść wykładu dotyczącą określania odwzorowań liniowych.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 15 sty 2015, o 22:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 1 raz
Przekształcenie liniowe
\(\displaystyle{ e_{1}=(1,0,0,0) \xrightarrow{F}} (1,-1,1,1) \\
e_{2}=(0,1,0,0) \xrightarrow{F}} (0,-2,1,0) \\
e_{3}=(0,0,1,0) \xrightarrow{F}} ? \\
e_{4}=(0,0,0,1) \xrightarrow{F}} ?\\
\ker{F}=L(B\left|\begin{array}{cc}-1&1&1&1\\-1&0&0&1\end{array}\right|)}\)
Jeśli pierwszy wektor oznaczę za s, a drugi za t i dopisując pierwsze dwa wektory z bazy kanonicznej (wektory obrazu przekształcenia) do macierzy to otrzymam
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-1&-1\\0&1&1&-1\\0&0&0&0\\0&0&0&0\end{array}\right]}\)
gdzie wektor pierwszy to x, drugi y, trzeci s, a czwarty t.
\(\displaystyle{ M^{B}_{B}=\left[\begin{array}{cccc}1&0&?&?\\-1&-2&?&?\\1&1&?&?\\1&0&?&?\end{array}\right]\xrightarrow{operacje\\na\\wierszach}\left[\begin{array}{cccc}1&0&-1&-1\\0&1&1&-1\\0&0&0&0\\0&0&0&0\end{array}\right]}\)
Teraz wykonując przekształcenia na dwóch znanych wektorach obrazu uzyskuję dwa wektory z bazy kanonicznej. Następnie wykonując przekształcenia odwrotne na drugiej macierzy znajduję przekształcenie linowe.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-1&-1\\0&1&1&-1\\0&0&0&0\\0&0&0&0\end{array}\right]\xrightarrow{operacje\\odwrotne}\left[\begin{array}{cccc}1&0&-1&-1\\-1&-2&-1&3\\1&1&0&-2\\1&0&-1&-1\end{array}\right]=M^{B}_{B}}\)
Przekształcenie jest prawidłowe (po sprawdzenie bazy jądra i obrazu się zgadzają). Nie wiem tylko jakie komentarze pisać pomiędzy kolejnymi krokami w zadaniu
e_{2}=(0,1,0,0) \xrightarrow{F}} (0,-2,1,0) \\
e_{3}=(0,0,1,0) \xrightarrow{F}} ? \\
e_{4}=(0,0,0,1) \xrightarrow{F}} ?\\
\ker{F}=L(B\left|\begin{array}{cc}-1&1&1&1\\-1&0&0&1\end{array}\right|)}\)
Jeśli pierwszy wektor oznaczę za s, a drugi za t i dopisując pierwsze dwa wektory z bazy kanonicznej (wektory obrazu przekształcenia) do macierzy to otrzymam
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-1&-1\\0&1&1&-1\\0&0&0&0\\0&0&0&0\end{array}\right]}\)
gdzie wektor pierwszy to x, drugi y, trzeci s, a czwarty t.
\(\displaystyle{ M^{B}_{B}=\left[\begin{array}{cccc}1&0&?&?\\-1&-2&?&?\\1&1&?&?\\1&0&?&?\end{array}\right]\xrightarrow{operacje\\na\\wierszach}\left[\begin{array}{cccc}1&0&-1&-1\\0&1&1&-1\\0&0&0&0\\0&0&0&0\end{array}\right]}\)
Teraz wykonując przekształcenia na dwóch znanych wektorach obrazu uzyskuję dwa wektory z bazy kanonicznej. Następnie wykonując przekształcenia odwrotne na drugiej macierzy znajduję przekształcenie linowe.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-1&-1\\0&1&1&-1\\0&0&0&0\\0&0&0&0\end{array}\right]\xrightarrow{operacje\\odwrotne}\left[\begin{array}{cccc}1&0&-1&-1\\-1&-2&-1&3\\1&1&0&-2\\1&0&-1&-1\end{array}\right]=M^{B}_{B}}\)
Przekształcenie jest prawidłowe (po sprawdzenie bazy jądra i obrazu się zgadzają). Nie wiem tylko jakie komentarze pisać pomiędzy kolejnymi krokami w zadaniu