Znaleźć taką macierz, która:
a) \(\displaystyle{ A \neq 0, A ^{2} \neq 0, A^{3}=0}\)
b) \(\displaystyle{ A=0, A^{2} \neq 0, A^{3} \neq 0 , ... , A^{n-1} \neq 0, A^{n}=0}\)
znaleźć macierz
-
- Użytkownik
- Posty: 200
- Rejestracja: 21 lis 2012, o 18:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 42 razy
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
znaleźć macierz
Wskazówka:
Rozważ macierze:
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 0 & 1\\ 0 & 0\end{bmatrix}}\)
oraz
\(\displaystyle{ B=\begin{bmatrix} 0 & 1 & 0\\ 0 & 0 & 1 \\ 0 & 0 &0\end{bmatrix}}\)
i oblicz kilka początkowych ich potęg.
Wyciągnij wnioski.
Zaproponuj macierze do dwóch podpunktów z zadania.
Wykaż, że zaproponowane macierze są dobre.
Rozważ macierze:
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 0 & 1\\ 0 & 0\end{bmatrix}}\)
oraz
\(\displaystyle{ B=\begin{bmatrix} 0 & 1 & 0\\ 0 & 0 & 1 \\ 0 & 0 &0\end{bmatrix}}\)
i oblicz kilka początkowych ich potęg.
Wyciągnij wnioski.
Zaproponuj macierze do dwóch podpunktów z zadania.
Wykaż, że zaproponowane macierze są dobre.
-
- Użytkownik
- Posty: 200
- Rejestracja: 21 lis 2012, o 18:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 42 razy
znaleźć macierz
Ustalmu macierz: \(\displaystyle{ n \times n}\).
Dla macierzy \(\displaystyle{ 2 \times 2}\) to nie działa, ale już dla \(\displaystyle{ n \ge 3}\) tak. Tylko dalej nie wiem jak przedstawić tą macierz. Im większe \(\displaystyle{ n}\) tym bardziej 'schodzi niżej' ta przekątna z jedynkami (ale mogą to być dowolne liczby, np. \(\displaystyle{ k}\))
Dla macierzy \(\displaystyle{ 2 \times 2}\) to nie działa, ale już dla \(\displaystyle{ n \ge 3}\) tak. Tylko dalej nie wiem jak przedstawić tą macierz. Im większe \(\displaystyle{ n}\) tym bardziej 'schodzi niżej' ta przekątna z jedynkami (ale mogą to być dowolne liczby, np. \(\displaystyle{ k}\))
-
- Użytkownik
- Posty: 200
- Rejestracja: 21 lis 2012, o 18:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 42 razy
znaleźć macierz
Myśle, że rozumiem o co chodzi w Pańskiej podpowiedzi, ale dalej nie wiem jak ma wyglądać ta macierz dla dowolnej ilości kolumn i wierszy.