Przestrzenie liniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 15 sty 2015, o 17:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Przestrzenie liniowe
Witam, chciała bym się dowiedzieć w jaki sposób rozwiązać takie zadanie
Zbadaj, czy jest przestrzenią liniową nad R:
a)zbiór rozwiązań równania \(\displaystyle{ x+y+z=0}\);
b)zbiór rozwiązań równania \(\displaystyle{ x+2y=1}\);
c)zbiór rozwiązań układu \(\displaystyle{ x+y+z=0, x-2y+3z=0}\)
Prosiła bym o rozwiązanie tych zadań ale też wytłumaczenie sposobu rozwiązania, aby wiedziała jak rozwiązać podobne zadania.
Zbadaj, czy jest przestrzenią liniową nad R:
a)zbiór rozwiązań równania \(\displaystyle{ x+y+z=0}\);
b)zbiór rozwiązań równania \(\displaystyle{ x+2y=1}\);
c)zbiór rozwiązań układu \(\displaystyle{ x+y+z=0, x-2y+3z=0}\)
Prosiła bym o rozwiązanie tych zadań ale też wytłumaczenie sposobu rozwiązania, aby wiedziała jak rozwiązać podobne zadania.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2015, o 18:05 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Przestrzenie liniowe
Zeby pokazać, że sa to przestrzenie liniowe musisz pokazać:
w a) i c) Jeżeli \(\displaystyle{ (x_1,y_1,z_1)}\) oraz \(\displaystyle{ (x_2,y_2,z_2)}\) spełniają zadane warunki, to \(\displaystyle{ (ax_1+bx_2,ay_1+by_2, az_1+bz_2)}\) też dla dowolnych rzeczywistych \(\displaystyle{ a,b}\). Ołówek do ręki i licz.
w b) Jeżeli \(\displaystyle{ (x_1,y_1)}\) oraz \(\displaystyle{ (x_2,y_2)}\) spełniają zadane warunki, to \(\displaystyle{ (ax_1+bx_2,ay_1+by_2)}\) też dla dowolnych rzeczywistych \(\displaystyle{ a,b}\).
Żeby pokazać, że nie są musisz podać kontrprzykład na powyższe warunki.
Ołówek do ręki i ... powodzenia
w a) i c) Jeżeli \(\displaystyle{ (x_1,y_1,z_1)}\) oraz \(\displaystyle{ (x_2,y_2,z_2)}\) spełniają zadane warunki, to \(\displaystyle{ (ax_1+bx_2,ay_1+by_2, az_1+bz_2)}\) też dla dowolnych rzeczywistych \(\displaystyle{ a,b}\). Ołówek do ręki i licz.
w b) Jeżeli \(\displaystyle{ (x_1,y_1)}\) oraz \(\displaystyle{ (x_2,y_2)}\) spełniają zadane warunki, to \(\displaystyle{ (ax_1+bx_2,ay_1+by_2)}\) też dla dowolnych rzeczywistych \(\displaystyle{ a,b}\).
Żeby pokazać, że nie są musisz podać kontrprzykład na powyższe warunki.
Ołówek do ręki i ... powodzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 15 sty 2015, o 17:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Przestrzenie liniowe
czyli mam sprawdzić czy dla \(\displaystyle{ \ (x_1+y_1+z_1)+ (x_2+y_2+z_2)=0}\)?
Z założeń zadania mamy, że x+y+z=0 czyli powyższe równanie jest prawdziwe.
Więc dla \(\displaystyle{ \ (ax_1+bx_2,ay_1+by_2, az_1+bz_2)=a(x_1+y_1+z_1)+b(x_2+y_2+z_2)=0}\) i spełnione dla każdego a,b bo wyrażenia w nawiasach są równe 0.
Czy dobrze to zrozumiałam ?-- 15 sty 2015, o 19:08 --A jest jakiś ogólny sposób, schemat działania który pozwala nam zbadać czy coś jest przestrzenią liniową czy nie ?
Z założeń zadania mamy, że x+y+z=0 czyli powyższe równanie jest prawdziwe.
Więc dla \(\displaystyle{ \ (ax_1+bx_2,ay_1+by_2, az_1+bz_2)=a(x_1+y_1+z_1)+b(x_2+y_2+z_2)=0}\) i spełnione dla każdego a,b bo wyrażenia w nawiasach są równe 0.
Czy dobrze to zrozumiałam ?-- 15 sty 2015, o 19:08 --A jest jakiś ogólny sposób, schemat działania który pozwala nam zbadać czy coś jest przestrzenią liniową czy nie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 13:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: :)
- Podziękował: 8 razy
Przestrzenie liniowe
Czy poniższe rozwiązanie jest poprawne?
\(\displaystyle{ x+2y = 1}\)
\(\displaystyle{ v_1=[x_1,y_1]}\)
\(\displaystyle{ v_2=[x_2,y_2]}\)
\(\displaystyle{ v_1 + v_2 = [x_1 + x_2, y_1 + y_2]}\)
\(\displaystyle{ (x_1+x_2) + (2y_1 + 2y_2) = (x_1+2y_1) + (x_2 + 2 y_2) = 1+1 = 2}\)
czyli skoro to nie jest równe 0 to nie będzie to podprzestrzenią ?
\(\displaystyle{ x+2y = 1}\)
\(\displaystyle{ v_1=[x_1,y_1]}\)
\(\displaystyle{ v_2=[x_2,y_2]}\)
\(\displaystyle{ v_1 + v_2 = [x_1 + x_2, y_1 + y_2]}\)
\(\displaystyle{ (x_1+x_2) + (2y_1 + 2y_2) = (x_1+2y_1) + (x_2 + 2 y_2) = 1+1 = 2}\)
czyli skoro to nie jest równe 0 to nie będzie to podprzestrzenią ?
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 13:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: :)
- Podziękował: 8 razy
Przestrzenie liniowe
to w sumie to już od razu widać 'na oko'
jeśli coś plus coś jest równe 0 to oba warunki - addytywność oraz liniowa niezależność będzie spełniona
jeśli coś plus coś nie jest równe 0 to warunki nie będzie spełnione - więc to nie będzie podprzestrzeń
czy mniej więcej tak to wygląda?
jeśli coś plus coś jest równe 0 to oba warunki - addytywność oraz liniowa niezależność będzie spełniona
jeśli coś plus coś nie jest równe 0 to warunki nie będzie spełnione - więc to nie będzie podprzestrzeń
czy mniej więcej tak to wygląda?
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 13:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: :)
- Podziękował: 8 razy
Przestrzenie liniowe
no właśnie, a jeśli to nie są równania liniowe?
jak podejść do takich przykładów:
Zbadaj, czy jest przestrzenią liniową nad R:
- zbiór wielomianów parzystego stopnia
- zbiór wielomianów takich, że w(-x) = w(x)
- zbiór funkcji ciągłych f takich że f(1) = 0
pozdrawiam
jak podejść do takich przykładów:
Zbadaj, czy jest przestrzenią liniową nad R:
- zbiór wielomianów parzystego stopnia
- zbiór wielomianów takich, że w(-x) = w(x)
- zbiór funkcji ciągłych f takich że f(1) = 0
pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Przestrzenie liniowe
We wszystkich przypadkach tak samo. trzeba sprawdzić czy jezeli dwa obiekty spełniaja warunek, to ich suma oraz iloczyn obiektu przez stałą go spełnia.
np czy suma wielomianów parzystego stopnia jest wielomianem parzystego stopnia?
czy suma wielomianów parzystych (to drugi przykłąd) jest wielomianem parzystym?
Czy iloczyn takigo wielomianu przez stałą jest wielomianem nieparzystym?
np czy suma wielomianów parzystego stopnia jest wielomianem parzystego stopnia?
czy suma wielomianów parzystych (to drugi przykłąd) jest wielomianem parzystym?
Czy iloczyn takigo wielomianu przez stałą jest wielomianem nieparzystym?
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 13:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: :)
- Podziękował: 8 razy
Przestrzenie liniowe
A czy mógłbym prosić o rozwiązanie jednego z tych punktów?
Wiem o co chodzi, jednak nie wiem jak zapisać w sposób 'matematyczny'...
pozdrawiam
Wiem o co chodzi, jednak nie wiem jak zapisać w sposób 'matematyczny'...
pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Przestrzenie liniowe
1. podaj przykłąd dwóch wielomianów parzystego stopnia, których suma jest wielomanem stpnia nieparzystego
2 \(\displaystyle{ (w+v)(-x)=w(-x)+v(-x)=\ldots,\quad (aw)(-x)=a\cdot w(-x)=\dots}\)dalej sam
3 \(\displaystyle{ (f+g)(1)=\dots,\quad (af)(1)=a\cdot f(1)=\dots}\) dalej sam
2 \(\displaystyle{ (w+v)(-x)=w(-x)+v(-x)=\ldots,\quad (aw)(-x)=a\cdot w(-x)=\dots}\)dalej sam
3 \(\displaystyle{ (f+g)(1)=\dots,\quad (af)(1)=a\cdot f(1)=\dots}\) dalej sam
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 13:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: :)
- Podziękował: 8 razy
Przestrzenie liniowe
1. podaj przykłąd dwóch wielomianów parzystego stopnia, których suma jest wielomanem stpnia nieparzystego
np.
\(\displaystyle{ w(x) = x^4 + x^3}\)
\(\displaystyle{ v(x) = -x^4 + x^3}\)
nie wiem jednak, co daje mi to że znalazłem przykład takich wielomianów
to samo tyczy się kolejnych podpunktów, nie wiem jak zakończyć to zadanie
w przypadku tego podpunktu:
zbiór rozwiązań równania \(\displaystyle{ x+y+z=0}\)
trzeba było zrobić dwa wektory, najpierw addytywność, później sprawdzić liniową niezależność jeśli wychodziło 0 było dobrze. natomiast nie wiem co tutaj ma wyjść
np.
\(\displaystyle{ w(x) = x^4 + x^3}\)
\(\displaystyle{ v(x) = -x^4 + x^3}\)
nie wiem jednak, co daje mi to że znalazłem przykład takich wielomianów
to samo tyczy się kolejnych podpunktów, nie wiem jak zakończyć to zadanie
w przypadku tego podpunktu:
zbiór rozwiązań równania \(\displaystyle{ x+y+z=0}\)
trzeba było zrobić dwa wektory, najpierw addytywność, później sprawdzić liniową niezależność jeśli wychodziło 0 było dobrze. natomiast nie wiem co tutaj ma wyjść
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Przestrzenie liniowe
Tyle Ci daje, że wiesz, że suma tych wielomianów nie musi być wielomianem parzystego stopnia, a zatem ten zbiór nie jest przestrzenią liniową.
Tak nawiasem mówiąc - przeczytałeś i zrozumiałeś definicję podprzestrzeni liniowej?
Tak nawiasem mówiąc - przeczytałeś i zrozumiałeś definicję podprzestrzeni liniowej?
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 13:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: :)
- Podziękował: 8 razy
Przestrzenie liniowe
wydaję mi się, że zaczynam rozumieć
w takim razie te podpunkty:
- zbiór wielomianów takich, że w(-x) = w(x)
- zbiór funkcji ciągłych f takich że f(1) = 0
tworzą przestrzeń liniową nad R, tak?
w takim razie te podpunkty:
- zbiór wielomianów takich, że w(-x) = w(x)
- zbiór funkcji ciągłych f takich że f(1) = 0
tworzą przestrzeń liniową nad R, tak?