Czy f jest rzutem ?
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 19 gru 2014, o 13:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Czy f jest rzutem ?
Niech \(\displaystyle{ f: R^{3} \rightarrow R^{3}}\) będzie w pewnej bazie zadane przez macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&2&-1\\-2&5&-2\\-4&8&-3\end{bmatrix}}\).
Czy \(\displaystyle{ f}\) jest rzutem?
Od czego zacząć rozwiązując zadanie? Co robić krok po kroku?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&2&-1\\-2&5&-2\\-4&8&-3\end{bmatrix}}\).
Czy \(\displaystyle{ f}\) jest rzutem?
Od czego zacząć rozwiązując zadanie? Co robić krok po kroku?
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 19 gru 2014, o 13:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Czy f jest rzutem ?
Mam przed sobą definicję, że jeśli
\(\displaystyle{ f: V \rightarrow V}\) jest rzutem na \(\displaystyle{ V_{1}}\) wzdłuż \(\displaystyle{ V_{2}}\), to \(\displaystyle{ ker f=V_{2}, imf=V_{1}}\) i \(\displaystyle{ dim \ imf= dimV_{1}}\).
Nie potrafię z postaci macierzy wydedukować jakie są wymiary jądra i obrazu.
\(\displaystyle{ f: V \rightarrow V}\) jest rzutem na \(\displaystyle{ V_{1}}\) wzdłuż \(\displaystyle{ V_{2}}\), to \(\displaystyle{ ker f=V_{2}, imf=V_{1}}\) i \(\displaystyle{ dim \ imf= dimV_{1}}\).
Nie potrafię z postaci macierzy wydedukować jakie są wymiary jądra i obrazu.
Czy f jest rzutem ?
To robi się w 20 sekund licząc rząd. Jest twierdzenie wiążące wymiary dziedziny, jądra i obrazu odwzorowania liniowego.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 19 gru 2014, o 13:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Czy f jest rzutem ?
Czy chodzi o:
\(\displaystyle{ dimV=dim \ ker f+ dim \ im f}\)?
Wyszło mi \(\displaystyle{ dim \ ker f=1}\) i \(\displaystyle{ dim \ imf=2}\).
Jak podstawię do wzoru wyżej to wszystko się zgadza, bo dimV=3=2+1=3.
Czy z tego już wynika, że \(\displaystyle{ f}\) jest rzutem ?
\(\displaystyle{ dimV=dim \ ker f+ dim \ im f}\)?
Wyszło mi \(\displaystyle{ dim \ ker f=1}\) i \(\displaystyle{ dim \ imf=2}\).
Jak podstawię do wzoru wyżej to wszystko się zgadza, bo dimV=3=2+1=3.
Czy z tego już wynika, że \(\displaystyle{ f}\) jest rzutem ?
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 19 gru 2014, o 13:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Czy f jest rzutem ?
Dostałam \(\displaystyle{ lin((1,0,-1),(0,1,2))=lin(f( \alpha _{1}),f( \alpha _{2}),f( \alpha _{3})}\)
Czy f jest rzutem ?
Obraz jest więc dwuwymiarowy. Obraz jest podprzestrzenią w przeciwdziedzinie. Więc jakim obiektem geometrycznym jest ten obraz?
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 19 gru 2014, o 13:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 19 gru 2014, o 13:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Czy f jest rzutem ?
Do zbadania czy zadane przekształcenie jest rzutem. Zaproponowałem zbadanie obrazu. Sprawdziliśmy, że jest dwuwymiarowy, a Ty twierdzisz, że wobec tego to jest prosta. Kiepsko twierdzisz. Gdzie na prostej masz dwa wymiary?
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 19 gru 2014, o 13:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Czy f jest rzutem ?
Już ostrożniej. Chciałaby, a się boi Zgadujesz. No dobrze, to jest płaszczyzna. Więc gdyby to był rzut, rzutowałoby się na płaszczyznę.
Dobrze. A jakie jest jądro tego odwzorowania? Znów pytam o to, jaki to obiekt geometryczny.
Dobrze. A jakie jest jądro tego odwzorowania? Znów pytam o to, jaki to obiekt geometryczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 19 gru 2014, o 13:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa