Podprzestrzeń liniowa przestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
DerRise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 sty 2015, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Podprzestrzeń liniowa przestrzeni

Post autor: DerRise »

Witam, mam zadanie za które nie wiem jak się zabrać. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Sprawdzić czy poniższy zbiór V jest podprzestrzenią liniową przestrzeni \(\displaystyle{ \left(\RR^{3}, \RR,+, \cdot )}\)

\(\displaystyle{ V=\{\left(x,y,z\right) \in \RR^{3} : x+y+z=x-y=0 \}}\)

Jeśli tak, sprawdzić czy wektor (4,4,2) jest elementem tej podprzestrzeni.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Podprzestrzeń liniowa przestrzeni

Post autor: lukasz1804 »

Witaj,

przekształćmy nieco wzór opisujący \(\displaystyle{ V}\): z drugiej równości mamy \(\displaystyle{ y=x}\), a stąd i z pierwszej \(\displaystyle{ z=-2x}\). Zatem \(\displaystyle{ V=\{(x,x,-2x):x\in\RR\}}\).

Łatwo wykażesz teraz, że \(\displaystyle{ V}\) jest podprzestrzenią (łatwo wskazać jej bazę).
ODPOWIEDZ