Przekształcenie liniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 14 sty 2015, o 22:49
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Przekształcenie liniowe
\(\displaystyle{ T = R^{4} \rightarrow R^{3} , F( x,y,z,t ) = ( x, x+y, x+y+z )}\)
Mogę prosić o pomoc w wyznaczeniu macierzy przekształceń i jądra ?
Totalnie nie wiem jak to ugryźć.
Mogę prosić o pomoc w wyznaczeniu macierzy przekształceń i jądra ?
Totalnie nie wiem jak to ugryźć.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Przekształcenie liniowe
W kwestii zapisu:
1. w tex-ach mają być tylko wzory, liczby itd. a nie słowa
2. końcowy tex ma ukośną kreskę
3. najłatwiej jest wcisnąć przycisk z napisem tex
4. korzystaj z funkcji Podgląd
\(\displaystyle{ T = R^{4} \rightarrow R^{3} , F( x,y,z,t ) = ( x, x+y, x+y+z )}\)
Podobne https://www.matematyka.pl/133997.htm
1. w tex-ach mają być tylko wzory, liczby itd. a nie słowa
2. końcowy tex ma ukośną kreskę
Kod: Zaznacz cały
[tex][/tex]
4. korzystaj z funkcji Podgląd
\(\displaystyle{ T = R^{4} \rightarrow R^{3} , F( x,y,z,t ) = ( x, x+y, x+y+z )}\)
Podobne https://www.matematyka.pl/133997.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 14 sty 2015, o 22:49
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Przekształcenie liniowe
Czy macierz przekształcenia będzie wyglądała tak ?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&0&0\\1&1&0&0\\1&1&1&0\end{array}\right]}\)
Jeżeli tak to po przyrównaniu do zera wszystko sie wyzeruje?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&0&0\\1&1&0&0\\1&1&1&0\end{array}\right]}\)
Jeżeli tak to po przyrównaniu do zera wszystko sie wyzeruje?
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 14 sty 2015, o 22:49
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 14 sty 2015, o 22:49
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 14 sty 2015, o 22:49
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Przekształcenie liniowe
Możesz dać mi wskazówkę. Naprawde utknąłem. Nie mam pojęcia co mam zrobić z tym "t". Nie spotkałem się jeszcze z podobnym przykładem.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 14 sty 2015, o 22:49
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 14 sty 2015, o 22:49
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Przekształcenie liniowe
Gdzie mam tam wstawić t ? Do tej pory otrzymywałem równania gdzie jedna zmienną mogłem zastąpić resztę i jakoś szło. Nie wiem co mam zrobić w tym przypadku.
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
Przekształcenie liniowe
szukamy \(\displaystyle{ \ker T}\)
no trzeba rozwiazac jednorodny(kolumna wyrazow wolnych zerowa) uklad rownan, ktorego macierz rozszerzona wyglada tak:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&0&0&0&0\\1&1&0&0&0\\1&1&1&0&0\end{array}\right]}\)
Gaussem redukujemy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&0&0&0&0\\0&1&0&0&0\\0&0&1&0&0\end{array}\right]}\)
no trzeba rozwiazac jednorodny(kolumna wyrazow wolnych zerowa) uklad rownan, ktorego macierz rozszerzona wyglada tak:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&0&0&0&0\\1&1&0&0&0\\1&1&1&0&0\end{array}\right]}\)
Gaussem redukujemy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&0&0&0&0\\0&1&0&0&0\\0&0&1&0&0\end{array}\right]}\)