Witam,
Jak sobie radzić z takimi zadaniami?
a) Obliczyć \(\displaystyle{ det A}\) jeżeli \(\displaystyle{ A^2 = 8A^{-1}}\)
b) Uzasadnić, że \(\displaystyle{ X = BC^{-1}A}\) spełnia równanie macierzowe \(\displaystyle{ AX^{-1}B=C}\) A,B,C,X to macierze.
podpunkt a rozumiem tak:
\(\displaystyle{ A^2 = 8A^{-1}}\)
\(\displaystyle{ A * A = 8A^{-1}}\)
\(\displaystyle{ A = \frac{8A^{-1}}{A}}\)
\(\displaystyle{ A = \frac{8}{A} * \frac{1}{A} = \frac{8}{A^2}}\)
\(\displaystyle{ A^3 = 8}\)
\(\displaystyle{ A = 2}\)
czyli wyszła mi macierz jednoelementowa [2], więc jej wyznacznikiem det A jest 2.
Dobrze to rozumiem?
podpunktu b już nie rozkminię, podstawiłem do równania za macierz X, \(\displaystyle{ BC^{-1}A}\) i wyszło tak: \(\displaystyle{ A(BC^{-1}A)^{-1}B = C}\)
\(\displaystyle{ A (B)^{-1}C(A)^{-1}B=C}\)
i gdybym tak zamienił kolejnoś na taką: \(\displaystyle{ A (A)^{-1}C(B)^{-1}B=C}\) to nie byłoby problemu, ale z tego co mi wiadomo nie mogę tak zmienić.
wyznacznik macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 12:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 4 razy
wyznacznik macierzy
Więc w b zatrzymałem się na \(\displaystyle{ A(B)^{-1}C(A)^{-1}B = C}\), jak się za to zabrać?
Bo mnożenie macierzy nie jest przemienne i nie można zmienić kolejności, żeby macierz A pomnożyć przed odwrotną do niej i dostać macierz jednostkową, i to samo z B i wtedy C = C
Bo mnożenie macierzy nie jest przemienne i nie można zmienić kolejności, żeby macierz A pomnożyć przed odwrotną do niej i dostać macierz jednostkową, i to samo z B i wtedy C = C
wyznacznik macierzy
Ale chwila chwila
Od kiedy \(\displaystyle{ ( A\cdot B) ^{-1} =A^{-1} B^{-1}}\)
?
Od kiedy \(\displaystyle{ ( A\cdot B) ^{-1} =A^{-1} B^{-1}}\)
?
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 12:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 4 razy
wyznacznik macierzy
A no tak, na odwrót miało być
\(\displaystyle{ A(BC^{-1}A)^{-1}B=C}\)
\(\displaystyle{ AA^{-1}(BC^{-1})^{-1}B=C}\)
\(\displaystyle{ AA^{-1}(C^{-1})^{-1}B^{-1}B=C}\)
\(\displaystyle{ AA^{-1}CB^{-1}B = C}\)
\(\displaystyle{ C = C}\)
teraz jest dobrze?
Dalej nie wiem jak się wziąć za to pierwsze
\(\displaystyle{ A(BC^{-1}A)^{-1}B=C}\)
\(\displaystyle{ AA^{-1}(BC^{-1})^{-1}B=C}\)
\(\displaystyle{ AA^{-1}(C^{-1})^{-1}B^{-1}B=C}\)
\(\displaystyle{ AA^{-1}CB^{-1}B = C}\)
\(\displaystyle{ C = C}\)
teraz jest dobrze?
Dalej nie wiem jak się wziąć za to pierwsze