Witam, mam takie zadanie. Sprawdzić czy podane zbiory są przestrzenią podprzestrzeni liniowej. I nie bardzo wiem jak sie za to zabrać:
\(\displaystyle{ V = R^{3}}\)
\(\displaystyle{ W = \left\{ \vec{x} = ( x_{1},x _{2} ) : x_{1} \ge 0, x_{2} \ge 0 \right\}}\)
Czyli tak z warunku wynika ze dla każdej liczby rzeczywistej, suma iloczynów dwóch dowolnych liczb rzeczywistych i wektorów dalej należy zbioru. Więc jeżeli te wektory bym pomnożył przez 2 liczby ujemne wiec warunek nie jest spełniony i wektory nie są podprzestrzenią?
PS: Mógłby ktoś mi podać schemat w jaki sposób to sprawdzić przy trudniejszych przykładach?
Podprzestrzeń przestrzeni liniowej.
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Podprzestrzeń przestrzeni liniowej.
Witaj,
schemat jest dokładnie taki jak podałeś (zawsze taki sam): sprawdzić, czy kombinacja liniowa dwóch dowolnych wektorów z rozważanego zbioru ze współczynnikami z danego ciała jest wektorem należącym do tego zbioru.
schemat jest dokładnie taki jak podałeś (zawsze taki sam): sprawdzić, czy kombinacja liniowa dwóch dowolnych wektorów z rozważanego zbioru ze współczynnikami z danego ciała jest wektorem należącym do tego zbioru.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Podprzestrzeń przestrzeni liniowej.
Tylko uważaj na język: co oznacza sformułowanie
Im bardziej posługujesz się skrótami myślowymi, tym precyzyjniejszego języka powinieneś używać.
Może się czepiam, ale dbałość o precyzję języka jest istotna. Nie macie pojęcia jakie potworności potrafią wypisywać studenci mając nadzieje, że zasada "wątpliwości na korzyść oskarżonego" działa. W matematyce niestety nie.
Wektory mogą być co najwyżej elementami podprzestrzeni.i wektory nie są podprzestrzenią?
Im bardziej posługujesz się skrótami myślowymi, tym precyzyjniejszego języka powinieneś używać.
to też nie za bobrze brzmi po polsku.Więc jeżeli te wektory bym pomnożył przez 2 liczby ujemne wiec warunek nie jest spełniony
Może się czepiam, ale dbałość o precyzję języka jest istotna. Nie macie pojęcia jakie potworności potrafią wypisywać studenci mając nadzieje, że zasada "wątpliwości na korzyść oskarżonego" działa. W matematyce niestety nie.
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Podprzestrzeń przestrzeni liniowej.
Co jeżeli miałbym taki przykład :
\(\displaystyle{ W = \left\{ (2x - y,y+z) \in R^{2} : x,y,z \in R \right\} V = R^{2}}\)
Sume iloczynów,która musi być spełniona aby zbiór był podprzestrzenią i co dalej powinienem z tym zrobić. Bo ani tutaj podstawić ani coś obliczyć?
\(\displaystyle{ W = \left\{ (2x - y,y+z) \in R^{2} : x,y,z \in R \right\} V = R^{2}}\)
Sume iloczynów,która musi być spełniona aby zbiór był podprzestrzenią i co dalej powinienem z tym zrobić. Bo ani tutaj podstawić ani coś obliczyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Podprzestrzeń przestrzeni liniowej.
Czemu nie. Mesz sprawdzić, żę jeżeli dwa wektory są takiej postaci, to ich suma też, oraz iloczyn przez stała też
Wsk
\(\displaystyle{ (a,b)\in W \Leftrightarrow \exists x,y,z\in \RR: a=2x-y, b=y+z}\)
Jestes w stanie znależć \(\displaystyle{ x',y',z'}\), które generują \(\displaystyle{ (\alpha a, \alpha b)}\)?
Wsk
\(\displaystyle{ (a,b)\in W \Leftrightarrow \exists x,y,z\in \RR: a=2x-y, b=y+z}\)
Jestes w stanie znależć \(\displaystyle{ x',y',z'}\), które generują \(\displaystyle{ (\alpha a, \alpha b)}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Podprzestrzeń przestrzeni liniowej.
Ja to zrobiłem w taki sposób :
\(\displaystyle{ \vec{u} = (2x_{1} - y_{1}, y_{1} + z_{1} )}\)
\(\displaystyle{ \vec{w} = (2x_{2} - y_{2}, y_{2} + z_{2} )}\)
\(\displaystyle{ \alpha_{1} \vec{u} + \alpha_{2} \vec{w} =...}\)
Wymnożyłem dodałem i stworzyłem jeden wektor. No i sie zatrzymałem.
\(\displaystyle{ \vec{u} = (2x_{1} - y_{1}, y_{1} + z_{1} )}\)
\(\displaystyle{ \vec{w} = (2x_{2} - y_{2}, y_{2} + z_{2} )}\)
\(\displaystyle{ \alpha_{1} \vec{u} + \alpha_{2} \vec{w} =...}\)
Wymnożyłem dodałem i stworzyłem jeden wektor. No i sie zatrzymałem.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Podprzestrzeń przestrzeni liniowej.
To skoro tak nie poszo, to spróbuj prok po kroku: najpierw to o czym pisałem w poscie, potem addytywność (bez współczynników)