Wartości własne
Wartości własne
Znajdź wartości oraz odpowiadające im podprzestrzenie własne endomorfizmu.
\(\displaystyle{ f:R^{3},}\) gdzie \(\displaystyle{ f(x,y,z)=(-x+y-z,-x+y+z,-2x+2y)}\)
Wpierw zapisuję macierz endomorfizmu, i charakterystyczny dla niego i mam coś takiego:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1-\lambda&1&-1\\-1&1-\lambda&1\\-2&2&-\lambda\end{bmatrix}}\).
Następnie obliczam wyznacznik macierzy, porównuję do zera, i pierwiastki tego wielomianu to będą te wartości?
\(\displaystyle{ f:R^{3},}\) gdzie \(\displaystyle{ f(x,y,z)=(-x+y-z,-x+y+z,-2x+2y)}\)
Wpierw zapisuję macierz endomorfizmu, i charakterystyczny dla niego i mam coś takiego:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1-\lambda&1&-1\\-1&1-\lambda&1\\-2&2&-\lambda\end{bmatrix}}\).
Następnie obliczam wyznacznik macierzy, porównuję do zera, i pierwiastki tego wielomianu to będą te wartości?
Wartości własne
No i dobra, wyszło mi że \(\displaystyle{ \lambda = 3, \lambda = 0, \lambda = 1}\). I to wartości własne, a co z tymi podprzestrzeniami? Mam rozpisać je jakoś w stylu niezależnych wektorów?
Wartości własne
Masz rozwiazac teraz uklad jednorodny z tymi wartosciami wlasnie, tzn trzy uklady dokladnie
Wartości własne
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} -x+y-z=\lambda_{1}\\-x+y+z=\lambda_{1}\\-2x+2z=\lambda_{1} \end{array}}\)
Coś takiego? I powtórzyć dla \(\displaystyle{ \lambda_{2}}\) i \(\displaystyle{ \lambda_{3}}\)?
Coś takiego? I powtórzyć dla \(\displaystyle{ \lambda_{2}}\) i \(\displaystyle{ \lambda_{3}}\)?
Wartości własne
Nie. Wstawiasz wartosci wlasne np \(\displaystyle{ \lambda = 3}\) i rozwiazujesz:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} -x-\lambda+y-z=0\\-x+y-\lambda+z=0\\-2x+2z-\lambda=0 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} -x-\lambda+y-z=0\\-x+y-\lambda+z=0\\-2x+2z-\lambda=0 \end{array}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 125 razy
Wartości własne
No i to po prostu zrób.ponurasek pisze: Następnie obliczam wyznacznik macierzy, porównuję do zera, i pierwiastki tego wielomianu to będą te wartości?
Ukryta treść:
Wartości własne
Czyli w sumie by nie wyszło na to samo co napisałem wcześniej, po przerzuceniu lambd na drugą stronę równania?miodzio1988 pisze:Nie. Wstawiasz wartosci wlasne np \(\displaystyle{ \lambda = 3}\) i rozwiazujesz:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} -x-\lambda+y-z=0\\-x+y-\lambda+z=0\\-2x+2z-\lambda=0 \end{array}}\)
Wartości własne
No i dobra ostatnie pytanko, po podstawieniu jak obliczył SidCom, np \(\displaystyle{ 0}\) ( musiałem walnąć się w obliczeniach),
\(\displaystyle{ x,y,z}\) wyszły \(\displaystyle{ 0}\), i jak to zapisać? Jako wektor?
\(\displaystyle{ x,y,z}\) wyszły \(\displaystyle{ 0}\), i jak to zapisać? Jako wektor?
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 125 razy
Wartości własne
każdej wartości własnej odpowiada wektor własny...
poszukaj na forum jest tego dużo, przykład
poszukaj na forum jest tego dużo, przykład
Ostatnio zmieniony 14 sty 2015, o 12:29 przez SidCom, łącznie zmieniany 1 raz.
Wartości własne
No tak, ale jak to zapisać? Jakbyście mogli pokazać tylko ten przykład z zerami, dalej będę wiedział o co chodzi.
Tzn nie wiem zbyt o co chodzi z tymi podprzestrzeniami endomorfizmu. Wiem że to przekształcenie \(\displaystyle{ V\rightarrow V}\), ale jakoś nie mogę tego ugryźć w zadaniu.
Tzn nie wiem zbyt o co chodzi z tymi podprzestrzeniami endomorfizmu. Wiem że to przekształcenie \(\displaystyle{ V\rightarrow V}\), ale jakoś nie mogę tego ugryźć w zadaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 125 razy
Wartości własne
nazwijmy macierz tego odwzorowania \(\displaystyle{ A}\)
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} -1&1&-1\\-1&1&1\\-2&2&0 \end{bmatrix}}\)
i dla każdej wartości własnej \(\displaystyle{ \lambda}\) rozwiązujemy równanie:
\(\displaystyle{ A \cdot \begin{bmatrix} x\\y\\z \end{bmatrix}= \lambda \cdot \begin{bmatrix} x\\y\\z \end{bmatrix}}\)
gdzie oczywiście: \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x\\y\\z \end{bmatrix}}\) to wektor własny odpowiadający wartości własnej \(\displaystyle{ \lambda}\)
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} -1&1&-1\\-1&1&1\\-2&2&0 \end{bmatrix}}\)
i dla każdej wartości własnej \(\displaystyle{ \lambda}\) rozwiązujemy równanie:
\(\displaystyle{ A \cdot \begin{bmatrix} x\\y\\z \end{bmatrix}= \lambda \cdot \begin{bmatrix} x\\y\\z \end{bmatrix}}\)
gdzie oczywiście: \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x\\y\\z \end{bmatrix}}\) to wektor własny odpowiadający wartości własnej \(\displaystyle{ \lambda}\)
Ukryta treść:
Wartości własne
Aaaa to o to chodzi, dzięki
A powiedziałbyś, albo naprowadził na to samo polecenie, a z taką macierzą?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&0&0\\0&3&0&0\\1&0&3&0\\0&1&0&1\end{bmatrix}}\)
Wielomian własny wyszedł \(\displaystyle{ (3-\lambda )^{2}(1-\lambda )^{2}
=0}\), więc pierwiastki to tylko \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ 1}\), a macierz jest \(\displaystyle{ 4x4}\). Do kolosa trochę czasu jeszcze jest więc zaczynam przyswajać to wcześniej, bo nie siedzę coś w temacie.
A powiedziałbyś, albo naprowadził na to samo polecenie, a z taką macierzą?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&0&0\\0&3&0&0\\1&0&3&0\\0&1&0&1\end{bmatrix}}\)
Wielomian własny wyszedł \(\displaystyle{ (3-\lambda )^{2}(1-\lambda )^{2}
=0}\), więc pierwiastki to tylko \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ 1}\), a macierz jest \(\displaystyle{ 4x4}\). Do kolosa trochę czasu jeszcze jest więc zaczynam przyswajać to wcześniej, bo nie siedzę coś w temacie.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 125 razy
Wartości własne
musisz poczytać o krotnościach wartości własnych... tu masz krotności \(\displaystyle{ 2}\) więc wektor własny dla takiej wartości generuje podprzestrzeń 2-wymiarową. itd. w poprzednim zadaniu mieliśmy podprzestrzenie 1 - wymiarowe. a propos nie zwróciłeś uwagi, że odwzorowanie jest osobliwe...sprawdź, że \(\displaystyle{ \det A=0}\)