Funkcje dwuliniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Bodek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 6 lis 2014, o 00:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Funkcje dwuliniowe

Post autor: Bodek »

Niech \(\displaystyle{ V}\) przestrzeń liniowa nad ciałem \(\displaystyle{ K}\), oraz \(\displaystyle{ f,g: V \rightarrow K}\)funkcje liniowe. Pokaż, że funkcja \(\displaystyle{ F(x,y)=f(x)(y)}\) jest dwuliniowa.
Mógłby ktoś pomóc, za bardzo nie wiem jak użyć definicji-- 13 sty 2015, o 23:15 --pomógłby ktoś?
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 898
Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieszczady
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 40 razy

Funkcje dwuliniowe

Post autor: VillagerMTV »

Rozumiesz definicję?
Bodek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 6 lis 2014, o 00:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Funkcje dwuliniowe

Post autor: Bodek »

\(\displaystyle{ F(x,y)=f(x)g(y)}\)

\(\displaystyle{ F( \alpha _{1} \cdot x _{1} + \alpha _{2} \cdot x _{2},y)=f( \alpha _{1} \cdot x _{1}+ \alpha _{2} \cdot x _{2})g(y)=( \alpha _{1} \cdot f(x _{1}) +\alpha _{2} \cdot f(x _{2}) ) \cdot g(y)= \alpha _{1} f(x _{1}) \cdot g(y) +\alpha _{2} f(x _{2}) \cdot g(y) = \alpha _{1} \cdot F(x _{1},y) + \alpha _{2} \cdot F(x _{2},y)}\)

\(\displaystyle{ F(x, \beta _{1} \cdot y _{1}+ \beta _{2} \cdot y _{2})=f(x) \cdot g(\beta _{1} \cdot y _{1}+ \beta _{2} \cdot y _{2})=f(x) \cdot ( \beta _{1} \cdot g(y _{1})+\beta _{2} \cdot g(y _{2}))= \beta _{1} \cdot f(x) \cdot g(y _{1})+ \beta _{2} \cdot f(x) \cdot g(y _{2}) = \beta _{1} \cdot F(x,y _{1})+ \beta _{2} \cdot F(x,y _{2})}\)

dobrze?-- 18 sty 2015, o 11:59 --Mógłby ktoś sprawdzić?
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Funkcje dwuliniowe

Post autor: jutrvy »

Dobrze.
ODPOWIEDZ