Wiedząc, że \(\displaystyle{ F \left( x,y \right) : R^{2} \times R^{2}\to R}\) jest funkcją wieloliniową oraz \(\displaystyle{ F \left( \left( 0,1 \right) , \left( 0,1 \right) \right) =2,
F \left( \left( 1,0 \right) , \left( 0,1 \right) \right) =3, F \left( \left( 0,1 \right) , \left( 1,0 \right) \right) =5, F \left( \left( 1,0 \right) , \left( 1,0 \right) \right) =7}\), podaj wzór funkcji \(\displaystyle{ F \left( \left( a,b \right) , \left( c,d \right) \right)}\).
\(\displaystyle{ F \left( \left( a,b \right) , \left( c,d \right) \right) =F \left( a \left( 1,0 \right) +b \left( 0,1 \right) , c \left( 1,0 \right) +d \left( 0,1 \right) \right) =a \cdot F \left( \left( 1,0 \right) ,c \left( 1,0 \right) +d \left( 0,1 \right) \right) +b \cdot F \left( \left( 0,1 \right) ,c \left( 1,0 \right) +d \left( 0,1 \right) \right) =
a \cdot \left[ c \cdot F \left( \left( 1,0 \right) , \left( 1,0 \right) \right) +d \cdot F \left( \left( 1,0 \right) , \left( 0,1 \right) \right) \right] +b \cdot \left[ cF \left( \left( 0,1 \right) , \left( 1,0 \right) \right) +d \cdot F \left( \left( 0,1 \right) , \left( 0,1 \right) \right) \right] =7ac+3ad+5bc+2bd.}\)
Czy mógłby ktoś sprawdzić?
Funkcje wieloliniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 6 lis 2014, o 00:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
Funkcje wieloliniowe
Ostatnio zmieniony 13 sty 2015, o 19:33 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Iloczyn kartezjański to \times . Wszystkie i całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Iloczyn kartezjański to \times . Wszystkie i całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy