Napisać macierze przekształceń liniowych \(\displaystyle{ T_1 : \mathbb{R}^2 \rightarrow \mathbb{R}^3}\), \(\displaystyle{ T_2 : \mathbb{R}^3 \rightarrow \mathbb{R}^2}\) określonych wzorami:
\(\displaystyle{ T_1(x,y) = (2x + y, 4x - 4y, 3x + y)}\), \(\displaystyle{ T_2(x,y,z) = (2x-z, -x + 2y +5z)}\) oraz obliczyć \(\displaystyle{ T_2}\) ⊗ \(\displaystyle{ T_1}\).
Jutro mam kolokwium i to jest jedyna rzecz której nie wiem Będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek pomoc
Macierz przekształcenia liniowego
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 11 sty 2015, o 12:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
Macierz przekształcenia liniowego
macierz pierwszego przekształcenia:
\(\displaystyle{ f([x,y]) = \left[\begin{array}{ccc}2&1\\4&-4\\3&1\end{array}\right]}\)
i drugiego
\(\displaystyle{ f([x,y,z]) =\left[\begin{array}{ccc}2&0&-1\\-1&2&5\end{array}\right]}\)
liczba wierszy odpowiada potędze R w odzworowaniu. kolumny odpowiadają współczynnikom przy x,y, z, itd
\(\displaystyle{ f([x,y]) = \left[\begin{array}{ccc}2&1\\4&-4\\3&1\end{array}\right]}\)
i drugiego
\(\displaystyle{ f([x,y,z]) =\left[\begin{array}{ccc}2&0&-1\\-1&2&5\end{array}\right]}\)
liczba wierszy odpowiada potędze R w odzworowaniu. kolumny odpowiadają współczynnikom przy x,y, z, itd