Przekształcenia liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Tymek6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 sty 2015, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Przekształcenia liniowe

Post autor: Tymek6 »

Cześć. Mam problem z rozwiązaniem tego zadanka i prosiłbym o jakieś wskazówki, naprowadzanie na rozwiązanie.

Zadanie:
Wektor \(\displaystyle{ w=(1,0,2)}\) jest wektorem własnym przekształcenia liniowego \(\displaystyle{ f: \RR^3\rightarrow \RR^3}\) dla wartości własnej \(\displaystyle{ \lambda=3}\) oraz \(\displaystyle{ \dim\ker f=1}\). Wyznaczyć dwa inne wektory własne tego przekształcenia dla dowolnych (niekoniecznie różnych) wartości własnych. Precyzyjnie uzasadnić odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2015, o 21:13 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ