\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}-1&-3&-3&1\\1&-2&-3&1\\-3&-5&-3&1\\-1&-9&-10&3\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}57&27&36&7\\-7&-6&-4&-1\\-14&-12&-4&-2\\-3&-12&0&-1\end{array}\right]}\)
Oblicz wyznaczniki macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 27 gru 2014, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrc
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 5 razy
Oblicz wyznaczniki macierzy
Proponuję metodę eliminacji Gaussa lub metoda Laplace'a.
@Edit abyś sobie sprawdził czy dobrze liczysz:
ad1 = \(\displaystyle{ \left| A\right|= -2}\)
ad2 = \(\displaystyle{ \left| A\right|= 48}\)
Pozdrawiam.
@Edit abyś sobie sprawdził czy dobrze liczysz:
ad1 = \(\displaystyle{ \left| A\right|= -2}\)
ad2 = \(\displaystyle{ \left| A\right|= 48}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 10 sty 2015, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
Oblicz wyznaczniki macierzy
Dzięki za zainteresowanie. Możesz mi powiedzieć, które kolumny zerować tak, aby było najwygodniej.