Baza z liczbami zespolonymi

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Baza z liczbami zespolonymi

Post autor: Poszukujaca »

Macierzą odwzorowania liniowego \(\displaystyle{ T:C^{3} \rightarrow C^{2}}\) w bazach \(\displaystyle{ B_{1}=\left\{ (i,0,1),(1+i,1,0),(1,0,0) \right\}}\) w przestrzeni \(\displaystyle{ C^{3}}\) oraz \(\displaystyle{ B_{2}=\left\{ (i,i),(2,0) \right\}}\) przestrzeni \(\displaystyle{ C^{2}}\) jest \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}
1&-1&2\\
0&1+i&-2
\end{array}\right]}\)
. Obliczyć wartość tego odwzorowania dla argumentu \(\displaystyle{ (1-i,1,0)}\).

Najpierw muszę znaleźć współrzędne wektora \(\displaystyle{ w=(1-i,1,0)}\) w bazie \(\displaystyle{ B_{1}}\) i tu pojawia się problem..
\(\displaystyle{ (1-i,1,0)=\alpha(i,0,1)+\beta(1+i,1,0)+\gamma(1,0,0)}\)
Ten układ równań wychodzi sprzeczny..
Poza tym zastanowiła mnie jedna rzecz. Do jakiego zbioru należą współczynniki z tego równania? Liczb zespolonych?
ZF+GCH
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 347
Rejestracja: 10 lis 2013, o 12:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 93 razy

Baza z liczbami zespolonymi

Post autor: ZF+GCH »

Oczywiście, że ciałem jest \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\). Przecież gdyby to było \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\), to \(\displaystyle{ B_{1}}\) i \(\displaystyle{ B_{2}}\) nie byłyby bazami.
ODPOWIEDZ