Układ zapisany jest za pomocą wzoru
\(\displaystyle{ G(s)= \frac{3s}{4s+1}}\)
*narysować asymptotyczny wykres Bodego
*obliczyć odpowiedź ustaloną na wymuszenie \(\displaystyle{ x(t)=sin(2t)}\)
No i utknęłam dość wcześnie, bo ze znanych mi wzorów:
\(\displaystyle{ G(jw)= \frac{3jw}{4jw+1}= \frac{3w}{ \sqrt{16w^{2}+1} }e ^{j( \frac{ \pi }{2}-arctg4w) }}\)
Jednak w moich notatkach z rozwiązywania tego zadania na ćwiczeniach pojawił się bardzo podobny wzór, ale bez w w arctg, czego nie do końca rozumiem.
\(\displaystyle{ G(jw)= \frac{3jw}{4jw+1}= \frac{3w}{ \sqrt{16w^{2}+1} }e ^{j( \frac{ \pi }{2}-arctg4) }}\)
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jaka jest prawidłowa forma?
I jak zrobić drugą część tego zadania?
Układ liniowy z transmitancją operatorową
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 9 sty 2015, o 14:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
Układ liniowy z transmitancją operatorową
Do narysowania wykresu Bodego nie jest konieczne dalsze przekształcanie transmitancji.
Z tego wzorku spokojnie można rysować wykres:
\(\displaystyle{ G(jw)= \frac{3jw}{4jw+1}}\)
To co piszesz dalej to zwykłe przekształcenie liczby zespolonej.
Druga część, wystarczy znać definicje transmitancji I odpowiednio ją przekształcić.
Z tego wzorku spokojnie można rysować wykres:
\(\displaystyle{ G(jw)= \frac{3jw}{4jw+1}}\)
To co piszesz dalej to zwykłe przekształcenie liczby zespolonej.
Druga część, wystarczy znać definicje transmitancji I odpowiednio ją przekształcić.