Układ równań (Tw. Cramera)

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
BettaRunner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 13 gru 2012, o 23:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łasin

Układ równań (Tw. Cramera)

Post autor: BettaRunner »

Mam za zadanie rozwiązać układ równań, stosując twierdzenie Cramera, jednak układ ma 4 niewiadome i trzy równania.

\(\displaystyle{ \begin{cases} 3a + 2b + 2c - 5d = 8 \\ 2a + 5b + 5c - 18d = 9 \\ 4a - b - c + 8d = 7 \end{cases}}\)


Jak to zrobić?
Ostatnio zmieniony 30 gru 2014, o 19:30 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Układ równań (Tw. Cramera)

Post autor: Kacperdev »

To nie jest kramerowski układ równań. liczba niewiadomych i równań musi być taka sama. Po prostu tej metody się tu nie zastosuje.
BettaRunner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 13 gru 2012, o 23:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łasin

Układ równań (Tw. Cramera)

Post autor: BettaRunner »

Właśnie wiem, ale w odpowiedziach uzyskują jakieś parametry, więc kompletnie już nie wiem o co chodzi, na pewno zadanie nie ma błędu :/
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Układ równań (Tw. Cramera)

Post autor: Kacperdev »

W takim razie sparametryzuj np. \(\displaystyle{ d}\), przerzuć na drugą stronę i dalej z tw. Cramera.
Parametryzując powołujemy się na tw. Kroneckera-Cappelliego.
BettaRunner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 13 gru 2012, o 23:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łasin

Układ równań (Tw. Cramera)

Post autor: BettaRunner »

Dzięki
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Układ równań (Tw. Cramera)

Post autor: a4karo »

Kacperdev pisze:W takim razie sparametryzuj np. \(\displaystyle{ d}\), przerzuć na drugą stronę i dalej z tw. Cramera.
Parametryzując powołujemy się na tw. Kroneckera-Cappelliego.

Chyba spudłowałęś. Użycie \(\displaystyle{ d}\) jako parametru prowadzi do układu o głównym wyznaczniku równym 0.

Najpierw musisz znależć rząd macierzy głównej i uzupełnionej.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Układ równań (Tw. Cramera)

Post autor: Kacperdev »

Jeżeli rzeczywiście dla \(\displaystyle{ d}\) się zeruje to z pewnością spudłowałem. Należy parametryzować taką zmienną aby powstała macierz główna miała niezerowy wyznacznik.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Układ równań (Tw. Cramera)

Post autor: a4karo »

TU akurat żadną nie sparametryzujesz. Macierz główna jest rzedu 2, a ukłąd jest sprzeczny
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Układ równań (Tw. Cramera)

Post autor: Kacperdev »

Tym bardziej podziwiam autorów zadania. Chociaż kolejne parametryzowanie i sprawdzanie wyznacznika głównego właściwie doprowadza do odpowiedzi. Być może o to im chodziło.
ODPOWIEDZ