Dla pewnej funkcji liniowej \(\displaystyle{ f \in Lin( R^{3}, R^{2})}\) zachodzi \(\displaystyle{ f(1,2,0) = (1,2), f(2,3,0) = (0,1), f(1,2,3) = (2,1)}\). Podaj wzór funkcji f.
Nie do końca orientuję się, jak mam to rozwiązać. Próbowałem jakoś wzorować się na stronie 15. dokumentu:
\(\displaystyle{ f(x,y,z)=f(x(2,3,0)+y(1,2,0)+z(1,2,3))=xf(2,3,0)+yf(1,2,0)+zf(1,2,3)=x(0,1)+y(1,2)+z(2,1)=(y+2z, x+2y+z)}\)
...ale w moim przypadku te obliczenia się nie sprawdzają. Jak inaczej (poprawniej?) można rozwiązać to zadanie?
Przekształcenia liniowe - podać wzór funkcji
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Przekształcenia liniowe - podać wzór funkcji
Sugestie mniej więcej poprawne, natomiast trzeba je zastosować z głową.
Nie jest prawdą, że
\(\displaystyle{ f(x,y,z)=f(x(2,3,0)+y(1,2,0)+z(1,2,3))}\)
gdyż
\(\displaystyle{ (x,y,z)\neq x(2,3,0)+y(1,2,0)+z(1,2,3)}\)
Ty natomiast musisz znaleźć takie \(\displaystyle{ \alpha, \beta, \gamma}\), że
\(\displaystyle{ (x,y,z)=\alpha(2,3,0)+\beta(1,2,0)+\gamma(1,2,3)}\)
i kontynuować w taki sposób zapis.
Wtedy możesz legalnie zapisać
\(\displaystyle{ f(x,y,z)=f(\alpha(2,3,0)+\beta(1,2,0)+\gamma(1,2,3))=\ldots}\)
Nie jest prawdą, że
\(\displaystyle{ f(x,y,z)=f(x(2,3,0)+y(1,2,0)+z(1,2,3))}\)
gdyż
\(\displaystyle{ (x,y,z)\neq x(2,3,0)+y(1,2,0)+z(1,2,3)}\)
Ty natomiast musisz znaleźć takie \(\displaystyle{ \alpha, \beta, \gamma}\), że
\(\displaystyle{ (x,y,z)=\alpha(2,3,0)+\beta(1,2,0)+\gamma(1,2,3)}\)
i kontynuować w taki sposób zapis.
Wtedy możesz legalnie zapisać
\(\displaystyle{ f(x,y,z)=f(\alpha(2,3,0)+\beta(1,2,0)+\gamma(1,2,3))=\ldots}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 21 gru 2014, o 11:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
Przekształcenia liniowe - podać wzór funkcji
Błędy są rzeczą ludzką... ale ostatecznie doszedłem do rozwiązania, dziękuję